Dargeçit ilçesinde Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Tribün hayata geçti. Yaklaşık 3 saat gecikmeli yapılan törende ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklamalarda bulundu. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli söz aldı. Son olarak söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katıldığı törende hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük bir potansiyel bırakmadan hep birlikte çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız." dedi.
Türkiye´nin 2002 yılında 97 hidroelektrik santraline sahip olduğunu, buna 584 hidroelektrik santrali daha eklediklerini belirten Erdoğan, "Bu ne demektir biliyor musunuz? Yenilenebilir enerjide Türkiye, dünyada devrim gerçekleştiren ülkelerin başında gelen ülkelerden bir tanesidir." diye konuştu.
Türkiye´nin 2002 yılında 228 sulama göletine sahip olduğunu, buna 385 gölet daha eklediklerini aktaran Erdoğan, Türkiye´nin 2002 yılında 84 içme suyu tesisine sahip olduğunu, buna 247 tesis daha ekleyerek ülkeye 4,5 milyar metreküpe yakın sağlıklı içme suyu kazandırdıklarını söyledi.
Türkiye´nin 18 yılda, 18 milyon dekar araziyi daha sulamaya açarak, üretimini katladığını, bereketlendirdiğini, aynı başarılı fotoğrafı tüm hizmet ve yatırım alanlarına teşmil etmenin mümkün olduğunu anlatan Erdoğan, bitenlerin yanı sıra halen inşası süren, tamamlanmak üzerinde olan ve proje aşamasında olan pek çok yatırımın bulunduğunu belirtti.
Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planladıklarını ifade eden Erdoğan, hizmete alacakları bu yatırımların ülkeye katkısının zirai gelirde 14 milyar lira, enerjide 28,5 megavat kurulu güç, taşkın korumada 4,5 milyon dekar, içme suyunda 4,5 milyon metreküp, toplulaştırmada 4,2 milyon hektar olduğunu ifade etti.
?Gece gündüz eser üretmeye devam edeceğiz?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye ve millete hizmet yolunda "durmak yok, yola devam" anlayışıyla gece gündüz eser üretmeye devam edeceklerini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:
?Sokağa çıkma sınırlamalarını, ülkede hayatı tümüyle durdurmak değil, insan hareketliliğini azaltarak salgının yayılmasını engellemek için getirdiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde temel ihtiyaçlar ve üretimlerle ilgili sektörler başta olmak üzere sokağa çıkma sınırlamasının dışında tutulan kesimler, teker teker sayılmıştır. Bunlar arasında tarım ve hayvancılık kesimi de vardır. 23 Mayıs´ta başlayıp, bayramın son günü olan 26 Mayıs gecesine kadar uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının dışında kalanlar arasında bitki ve hayvan üretimiyle iştigal eden vatandaşlarımız da bulunuyor. Örneğin ne Isparta´daki gül yetiştiren ne Karadeniz´in Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun´daki çay toplayan, ne ülkemizin dört bir yanında hububatını eken, tarlasını sulayan, hayvanını otlatan üreticilerimiz için herhangi bir kısıtlama yoktur. Hep söylediğim gibi ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük bir potansiyel bırakmadan hep birlikte çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız.?
Pandemi hastaneleri
Coronavirus döneminde hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet, hastalara şifalar dileyen Erdoğan, ?Biz, bu süreçte inşallah arka arkaya bazı hastanelerimizin açılışlarını yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi perşembe günü Başakşehir´de açacağımız Çam ve Sakura Şehir Hastanesidir. 2 bin 500 yataklı bu hastanemiz çok önemli bir çekim alanı oluşturacaktır. Bunun yanında Yeşilköy´de acil bir hastane ki bu da yine Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi olacak. Bunun yanında aynı gün Hadımköy´de Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş ki bu hastanenin aslında geçmişi Sultan Abdülhamid´in askerlerimiz için yaptırdığı bir hastaneydi. Ama maalesef harabeydi, biz bu hastanenin gayet güzel muhteşem bir şekilde restorasyonunu yaptık. Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş olarak açılışını yapacağız. Bir diğeri Sancaktepe´de Feriha Öz Acil Durum Hastanesinin açılışını yapacağız. O da 1000 yataklı, 1000 odalı. Bunları niye yaptık? Özellikle bu hastaneler, bizim uluslararası alanda bir sağlık merkezi haline getirdiğimiz Türkiyemizin, Sancaktepe eskiden orada malum askeri havaalanı vardı. Şimdi bu havaalanından inecek, hemen hastaneye gelecek. Yeşilköy´de yine aynı şekilde havaalanımız vardı. İnecek oradan hastaneye geçecek. Böylece ulaşım noktasında en ufak bir sıkıntı yaşamadan uluslararası camiaya sağlık hizmetini verme fırsatını yakalayacağız. Bunlar dışında da Başakşehir´e de oralardan süratle geçme imkânı olacak.? dedi.
Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali´nin ülkeye, bölgeye, millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, başta Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve ekibine, DSİ´de görev yapanlara, katkı sunanlara teşekkür etti.
?Ramazan Bayramı´nızı şimdiden tebrik ediyorum?
Santralde üretilecek elektriği ve barajda kullanacak suyu kullanacak vatandaşlara afiyet ve bereket dileyen Erdoğan, "Tüm İslam aleminin Leyle-i Kadrini tebrik ediyorum. İnşallah cumartesi günü erişeceğimiz Ramazan Bayramı´nızı şimdiden tebrik ediyorum. Rabbimden, bayramın tüm insanlığa sağlık, huzur ve esenlik getirmesini diliyorum. Dünyayı adeta yakıp kavuran salgının bir an önce sona ermesini Allah´tan niyaz ediyorum.? dedi.
?Mezopotamya toprakları su medeniyeti olmaya devam edecek?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise bugün çifte mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyledi. Dönmez, ?Nice medeniyetlere can veren, tarihin en büyük alimlerinden El Cezeri´ye ilham kaynağı olan Dicle, yeni hikayesiyle tarihin akışına şahitlik etmeye devam edecek. Suyun var ettiği, ihya ettiği, imar ettiği kadim Mezopotamya toprakları, tarihte olduğu gibi bundan sonra da su medeniyeti olmaya devam edecek.? dedi.
?700 milyon kilovat saat enerji üretimi yapmayı hedefliyoruz?
Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de "Ilısu Barajı´nı elektrik üretimine başlatmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Artık su akıyor Türk yapıyor. 48 yılda yapılan barajın 2 katı son 18 yılda yapıldı. Sudan en fazla verimi almak için pek çok projeyi hayata geçirdik geçirmeye devam ediyoruz. Sulama alanından 66 milyon dekardan 85 milyon dekara çıkarılmasını hedefliyoruz. Dicle Nehri üzerinde kurulan Ilısu ikinci büyük barajımızdır. 1. tribün ile 700 milyon kilovat saat enerji üretimi yapmayı hedefliyoruz.? dedi.
Açılışı gerçekleştirildi
Konuşmaların ardından Erdoğan´ın direktifi doğrultusunda bakanların butona basmasıyla, elektrik üretecek tribünün açılışı gerçekleştirildi.
Ilısu Barajı
Türkiye´nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali´nin altı türbininden ilki, törenle hizmete alındı.
Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali´nde (HES) su tutma çalışmalarında da sona gelindi.
TBMM´nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla 23 Nisan 2020´de Ilısu Barajı ve HES Projesi´nde ilk tirbün test amaçlı döndürülmüştü.
Proje sayesinde bölgede 500 bin dekarlık alandaki toprak da sulanarak can bulacak. Her yıl 2,5 milyar lira civarında milli ekonomiye katkı sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla bölgede binlerce kişiye de istihdam alanı oluşacak.