Tarih: 25.11.2014 11:16

İzmir'de ‘Muhtarlarla Kardeşlik buluşması' gerçekleştirildi

Facebook Twitter Linked-in

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın yanı sıra AK Parti Milletvekilleri Nesrin Ulema, İlknur Denizli, Hamza Dağ, CHP Milletvekili Oğuz Oyan da katıldı. Etkinliğe ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve siyasi partilerin il başkanları da ‘Muhtarlarla Kardeşlik buluşması’ toplantısına katıldı.

İzmir Fuarında gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıya İzmir’de faaliyet sürdüren, federasyon ve derneklerin başkanları da destek verdi.

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, muhtarların toplumsal hayatta ciddi bir yeri olduğuna işaret ederek, “Sizlerin gündelik hayatımız içinde gerçekten hissedilir bir yeriniz var. Mahallelerimizdeki bütün insanlar önce sizinle sıkıntılarını paylaşıyor. Mahalle muhtarları, mahallelerimizdeki toplumsal barışın ve kardeşliğin de bekçileridirler. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki, muhtarlık, mühür vurmakla sınırlı bir görev alanı değildir. Sizler, mahallelerimizin kanaat önderisiniz” dedi.

Muhtarların kapısı çalınan ilk seçilmiş olduğunun altını çizen Ademhan, “Sizler mahallenizin, kaymakamı, belediye başkanı, milletvekilisiniz. Çünkü, toplumun içindeki ilk seçilen sizsiniz. Çünkü halkımızın kapısını çaldığı ilk seçilmiş kişiler sizlersiniz. Bütün seçilmişlerden ve atanmışlardan önce derdimizi sizinle paylaşıyoruz. İyi ki varsınız. İyi ki halkımız için hizmettesiniz” diye konuştu.

Ademhan, Türkiye’nin yaşadığı toplumsal sorunlara dikkat çekerek, “Sizler mahallenizin, kaymakamı, belediye başkanı, milletvekilisiniz. Çünkü, toplumun içindeki ilk seçilen sizsiniz. Çünkü halkımızın kapısını çaldığı ilk seçilmiş kişiler sizlersiniz. Bütün seçilmişlerden ve atanmışlardan önce derdimizi sizinle paylaşıyoruz. İyi ki varsınız. İyi ki halkımız için hizmettesiniz” sözlerine yer verdi.

Ademhan, barış süreci boyunca şehit cenazelerinin gelmemesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 1,5 ay önce ülkemizin dört yanında yaşanan şiddet olayları, hepimizi kaygılandırmıştı. Ülkemizi yöneten siyasi aktörlerin ortaya koyduğu barış iradesi sayesinde gergin havanın yerini diyaloğa bırakması, bizi mutlu etmiştir" açıklamasını yaptı.

Ademhan, konuşmasının sonunda “Barıştan başka bir şansımız yok” dedi.

"DOĞUDAN BATIYA KENETLENMELİYİZ"

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz de barış sürecine sonuna kadar destek olacaklarını vurgulayarak, "toplumun kılcal damarları" olarak nitelendirdiği muhtarların, bu süreçte büyük rolü bulunduğunu ifade etti.

Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şener ise Türkiye`nin Ortadoğu`daki çatışmalardan zarar görmemesi için kendi iç barışını sağlaması gerektiğini öne sürerek, "Doğudan batıya birbirimize kenetlenmeli, sahip çıkmalı, dilimizden, kalemimizden barış dilini hiç düşürmemeliyiz. Her yerde barışı haykırmalıyız. Süreci destekliyoruz, sonuna kadar da gideceğiz inşallah" görüşünü dile getirdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da, "Türkiye`de milli birlik ve kardeşliğimizin başarıya ulaşmasının teminatlarından biri, akil insan olarak kabul ettiğimiz muhtarların işin içinde olmaları, diğeri de bölgenin ekonomik olarak istikrara kavuşmuş olmasıdır" ifadesini kullandı.

Anadolu Birliği Derneğince İzmir Fuarı`nda düzenlenen "Muhtarlarla Kardeşlik Buluşması"na katılan Yıldırım, konuşmasında, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasında, toplumun her kesimine büyük iş düştüğünü belirtti.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı olarak dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ekonomik teşvikleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için verdiklerini ve bunun işleyişinin takibini yaptıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye`de milli birlik ve kardeşliğimizin başarıya ulaşmasının teminatlarından biri, akil insan olarak kabul ettiğimiz muhtarların işin içinde olmaları, diğeri de bölgenin ekonomik olarak istikrara kavuşmuş olmasıdır. Sadece Ankara`da oturup ekonomiyi yönetmeye çalışmıyoruz. Her kentte bakan ve üst düzey arkadaşlarla gidip, ekonomi zirveleri yapıp, ekonominin tüm aktörleriyle beraber oluyoruz. Şubat sonuna kadar hemen tüm illeri dolaşmayı planladık."

Ege Bölgesi`ndeki iş adamlarının, sürece katkı doğrultusunda elinden geleni fazlasıyla yaptığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Adıyaman`da, bölgede örnek işletmeler kurup oranın insanına balık tutmayı öğreten İzmirli iş adamı Şükrü Ünlütürk`ün adı bir caddeye verildi. Denizlili iş adamları, Hakkari`ye gidip örnek tesis kurdu. Geçen ay katıldığım bir toplantıda Hakkarili bir hanım, `Biz batıdan böyle girişimler bekliyoruz` dedi. Parlamento, hükümet belli çaba içinde olacak ama en büyük çabayı da akil insanlar olan muhtarla ve iş adamlarımız gösterecek."

Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu illeri veya komşu illere verilen bölgesel teşviklerin, bazı iş adamlarınca eleştirildiğine işaret ederek, "İzmir`in, bölgesel farklılıklara fazla takılmadan, kendi projelerini öncelikli, stratejik ve büyük yatırımlara odaklaması, daha yerinde olacaktır. İzmir`in stratejik yatırımlardan en yüksek seviyede yararlanması için stratejik yatırım şartlarında değişiklik yapılmasını, gelen taleplere göre sonlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

FARKLILIKLARI ANLAMALIYIZ

İzmir Valisi Mustafa Toprak da terör sorununun kan dökülmeden çözülmesine ve yaşanan travmaların onarılmasına yönelik faaliyetlerin yoğunlaştığı süreçten geçildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu, farklılıklarımızı anlamak, kabullenmek ve hoşgörüyle zenginleşmesini sağlamaktır. Kimliklerimizin ayrıştırıcı özelliklerini değil, bunların tamamlayıcı ve birleştirici özelliğini esas alarak, sorunlarımızla mücadele etmek zorunda olduğumuzu asla unutmamaktır. Millet olarak bizi birbirimize bağlayan, birlikteliğimizi pekiştiren ortak ve zengin kültürel değerlere sahibiz."

Etkinlikte AK Parti adına İzmir Milletvekili Hamza Dağ, CHP adına İzmir Milletvekili Oğuz Oyan söz aldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —