Mardin`de "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması" projesi kapsamında imam, vaiz ve Kur`an kursu görevlilerinin bulunduğu din görevlilerine eğitim verilmeye başlandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, boşanmaların önüne geçmek ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için örnek bir projeyi hayata geçirdi.
Diyanet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’un ortaklaşa yürüttüğü ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması’ projesi kapsamında imam, vaiz ve Kur’an kursu görevlilerinin bulunduğu din görevlisine eğitimi verilmeye başlandı.
Mardin İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda yapılan seminere Artuklu ilçe Kaymakamı Soner Karataşoğlu, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık, Müftülük çalışanları ve din görevlileri katıldı.
4 gün sürecek olan eğitim seminerinde ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda eğitim verildi. Proje kapsamında, din görevlileri yine şiddetin önünü kesebilmek için gerektiği durumlarda ailelere ev ziyaretinde bulunacak. Sosyal destek merkezlerinde ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınması gereken tedbirler anlatılacak.
Eğitim seminerinin ilk gününe katılan Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” hakkında katılımcılara kısa bir konuşma yaptı.
Eğitim seminerini Mardin Müftülüğü Kur’an kursu öğretmeni Esin Aktepe, Fuat Yağcı İmam Hatibi Hasan Yenigün ve Ulu Cami İmam Hatibi Ahmet Sırdaş verdiler. Ayrıca bütün ilçelerde görev yapan din görevlilerine aynı eğitim verileceği açıklandı.
Seminerde konuşan Fuat Yağcı Camii İmam Hatibi Hasan Yenigün; Eğitim seminerinin yapılış amacını şöyle açıkladı; “Şiddet, çağımıza damgasını vuran sosyal problemlerden biridir. Özellikle kadın ve çocuğa uygulanan şiddet, bir insan hakları ihlali olarak onları bedenen ve ruhen etkilemekte; kendilerine olan özgüveni, saygıyı, yaşam kalitelerini önemli ölçüde tehdit emekte, sosyal ve ekonomik statü kayıplarına neden olarak toplumsal yaşama aktif katılıma engel olmaktadır.
Şiddet kişisel bir sorun olmayıp mücadele için toplumun tüm kesimlerinin desteği gerekmektedir. Toplumdaki yanlış zihin kalıplarının değiştirilmesi, şiddeti önlemeye yönelik tedbirler alınması, ilgili tüm kurumların üretilen politika üzerinde etkin çalışmaları ile gerçekleşir.
Toplumdaki en önemli kamuoyu önderlerinden olan din görevlileri, vatandaşlarla çok yakın ilişki içerisindedirler ve danışmaya yönelik pek çok müracaatla karşı karşıya kalmaktadırlar. Manevi önderlikleri esnasında karşılaştıkları ve kendilerinden yardım istenen konular arasında, vatandaşların maruz kaldıkları şiddetle ilgili problemler de yer almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam ile asla bağdaşmayan kadına karşı şiddet, aile içi şiddet olgusunun karşısında yer almakta, ülkemizin kadın ve aileyle ilgili sorunlarına karşı duyarlı olup bu sorunların çözümünde aktif rol almayı ve kalıcı bir hizmet politikası üretmeyi benimsemektedir. Tüm personeli kapsayarak, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması’ ismiyle başlayıp halen devam etmekte olan diğer proje ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Din görevlilerinin Katkısının Sağlanmasıdır. Bu proje ile toplumda öncülük rolü bulunup vatandaşlarla sürekli diyalog hâlinde olan din görevlilerinin, şiddetle mücadele kapsamında sistemli bilgi ve strateji birikimi oluşturmaları sağlanmaya çalışılarak, din görevlilerimizin cami içi ve cami dışı mekânlarda halka ulaşarak doğru bilgiler aktarmaları hedeflenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı kadın ve aileye yönelik şiddeti önleme konusunda toplumu bilinçlendirmek üzere vermiş olduğu hutbe ve vaazlarla, yapmış olduğu projeler ve yayınlarla, kadın ve aile eksenli toplumsal sorunlara ilişkin almış olduğu kararlarla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir.”