Tarih: 22.12.2014 08:41

Kızıltepe'de İran`daki idam cezalarına tepki gösterildi

Facebook Twitter Linked-in

HDP ve DBP Kızıltepe ilçe Örgütü, İran Urmiye Cezaevinde bulunan siyasi Kürt tutsakların idam cezasına ilişkin başlatmış oldukları açlık grevine dikkat çekmek ve destek vermek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Kızıltepe özgürlük meydanın düzenlenen ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın da katıldığı basın açıklamasına, HDP ilçe başkanı Lokman Yaşar, HDP ve DBP ilçe örgütleri, bazı dernek, sendika, partililer ve vatandaşlar katıldı.

HDP ve DBP Kızıltepe ilçe Örgütleri, Urmiye Cezaevinde bulunan siyasi Kürt tutsakların idam cezasına ilişkin başlatmış oldukları açlık grevine dikkat çekmek amacıyla DBP ilçe başkanlığının önünde toplanan kitle “İran Rejiminin insanlık dışı uygulamalarını lanetliyoruz. Tutsakların direnişine sessiz kalma.” Pankartı eşliğinde özgürlük meydanına yürüdü.

Basın açıklaması öncesinde konuşan Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, İran rejiminin Kürtlere yönelik yürüttüğü uygulamaları kınayıp, demokrasi dışı ve insan haklarına aykırı uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından HDP Kızıltepe ilçe başkanı Lokman Yaşar kitle adına basın açıklamasını okudu. Yaşar, “İran da Urmiye Cezaevindeki siyasi gerekçelerle Kürtlerin idam edilmesini insanlık dışı olarak görüyor ve protesto ediyoruz.

Urmiye cezaevinde başlatılan ve bugün 31. gününe giren açlık grevı sadece Urmiye ile sınırlı kalmamalıdır.

İran İslam cumhuriyeti son 50 günde 17 si Kürt yurtsever olmak üzere 79 kişiyi idam etmiştir. İran molla devleti, en doğal hakları için mücadele eden Kürt halkının yiğit evlatlarını, insanlığın üretmiş olduğu ortak değerleri ayaklar altına alarak, dünyanın gözleri önünde, hiçbir kaygı gütmeden, idam sehpasına göndermekte tereddüt etmiyor.

İran devleti on yıllardır Kürt halkının mücadelesini kanla bastırıyor.

Kürtleri egemenliği altında tutmak için her türlü insanlık dışı yöntemi kullanmakta tereddüt etmiyor.Bunun tarihte örneği Kürt tarihinin onur abidesi Mahabad Kürt Devletinin başkanı Qadi Muhammed ile arkadaşlarının Çarçıra meydanında halka açık halde infaz edilmesidir.

Aslına bakarsak İşidin yaptıklarıyla İran molla devletinin yaptıkları arasında nitelikselolarak bir fark yoktur.Biri satırla doğruyor, diğeri meydanlarda darağacında katlediyor.

Buradan tüm kamuoyuna sesleniyoruz:

İrandaki bu katliama sessiz kalmamalı, iranın gelenek haline getirdiği bu insan kıyımının biran önce durdurulması için Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliğini, Uluslar arası Af örgütü gibi bütün insani kuruluşları tepki vermeye çağırıyoruz.

Bu arada Diyarbakır da katledilen Abdulkadir Çakmak isimli yurtdaşımızı da rahmetle anıyor, katliamı yapanlarıda nefretle kınıyoruz."

Basın açıklamasının ardından İran Urmiye Cezaevindeki Kürt Siyasi Tutsakların isimleri tek tek okunduktan sonra kitle sloganlar eşliğinde Şehdavut Yalçınkaya Halk evine doğru yürüyüşe geçti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —