Tarih: 11.12.2018 15:43

Kızıltepe Ulu Camii restorasyonunda sona doğru

Facebook Twitter Linked-in

Artuklu dönemine ait olan Kızıltepe Ulu Camii´nde 2015 yılında başlanan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmasında yıpranmış ve zarar gören bölümler tek tek aslına uygun bir şekilde ele alındı. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, caminin restorasyon maliyetinin 6 buçuk milyon TL olduğunu söyledi.

 

Kızıltepe ilçesindeki tarihi Ulu Camii için 3 yıl önce Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. 1200 yılında Artuklular döneminden kalan tarihi caminin yıpranmış ve zarar gören bölümleri tek tek aslına uygun bir şekilde restore edildi. Çalışmalarda sona gelindiğini söyleyen Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, camiyi kısa bir sürede ibadete açmayı düşündüklerini belirtti.

Tarihi mekanların restorasyonunun zahmetli olduğunu aktaran Evsen, ?2015 yılında restorasyon çalışmalarına başladık. Tabi bölgemizin en önemli camilerinden bir tanesi bu camimiz. Restorasyon çalışmalarında bilim kurulu kuruldu, değişik üniversitelerden çok önemli hocaları buraya getirdik. Hocalarımızın aldığı kararlar doğrultusunda proje revizyonlarına gittik.  Kuruldan geçtikten sonra çalışmalarımıza başladık. Camimiz bir büyük bir oranda bitti. En kısa zamanda ibadete açmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz restorasyon çalışmaları çok uzun sürüyor. Çünkü yeni bir yapı yapmıyorsunuz. Eski bir yapıyı, ecdattan bize miras kalan bir yapıyı bizden sonraki nesillere miras olarak bırakacağımızdan dolayı tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmalarını yapıyoruz.? dedi.

Caminin tarihi hakkında bilgiler veren Evsen, ?Bu cami bölgemizin önemli camilerinden bir tanesidir. 1200 yılında başlanmış 1239 yılında tamamlanmıştır Melik Mansur zamanında. Bu caminin bir kardeşi de Silvan Selahattin Eyyubi Camii´dir. Gerçekten de bölgemizin en önemli camilerindendir. Ve bu cami külliye şeklindedir. Yani bunarın medresesi,  hamamı var. Fakat tarih içerisinde diğer dokular harap edildiğinden dolayı sadece cami kalmış? diye konuştu.

 

Evsen, restorasyondan sonra yaklaşık 5 bin kişinin ibadet edebileceğini söyledi. Evsan, caminin restorasyon maliyetinin 6 buçuk milyon TL olduğunu vurguladı./resimler/2018-12/11/1548009359524.jpg/resimler/2018-12/11/1548188891230.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —