Tarih: 06.11.2014 07:48

Kızıltepe ovasında soya fasulye hasadına başlandı

Facebook Twitter Linked-in

Mezopotamya bölgesinin en verimli toprağının bulunduğu Mardin ovasında Mısır mahsulüne alternatif olarak ekilen ikinci ürün soya fasulyesi hasadına başlandı. Kızıltepe ilçesi Hacı Yusuf (Gundıké heci Yusuf) mahallesinde Tevfik Gündoğdu’ya ait 120 dekara ekilen ve ilk ürün olarak toplanan soya fasulyesi mahsulünü, tarlada inceleyen Kızıltepe Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, ürünün umut verici oluğunu söyledi.

Tarlada soya fasulyesi hasadını yerinde inceledikten sonra İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Kızıltepe İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, genel itibariyle mahsulün iyi olduğunu belirterek, soya fasulyesinin, mısır mahsulüne alternatif ürün olabileceğine dikkat çekti.

Kalkan, “Genel itibari ile soya fasulye mahsulünün bölgemizde mısır ekimine alternatif olarak ekimini genelleştirmek amacıyla, çiftçilerimiz bu sene yaklaşık 10 bin dekar araziye soya fasulye ekmiş durumda. Şu an Hacı Yusuf köyündeki,  Tefvik Gündoğdu çiftçimizin,  120 dekar soya fasulye ektiği tarlasındayız. Şu an soya fasulye mahsulünün ilk ürünü toplanıyor. Şu anki veriler umut verici. Genel itibariyle ürün iyi gözüküyor. Bu şekilde üretimi genelleştirebilirsek, mısıra alternatif olabilir. Soya fasulye mahsulünün en büyük avantajı zamanında tarlayı boşalttığından dolayı, sonradan ekilecek ürün için sıkıntı yaşanmaz. Toprağa bıraktığı azottan dolayı da toprağı besler. Mısır gibi toprağı sömürmez. O tür avantajları var. Bu ürünün en büyük dez avantajı ise, hasadı zamanında yapılmadığı zaman, kapsüllerde çatlamalar başlar. Döküm meydana gelebilir. Dolayısıyla hasat zamanını kaçırmamak gerekir. Fiyatı şu an bir TL’den satılabilmektedir. Şu an bulunduğumuz tarlada tahminimize göre inşallah dekar başına 200-250 kilogram ürün vermesini bekliyoruz. Bu orandaki ürün geldiği takdirde mısıra iyi bir alternatif olacağını söyleyebiliriz. Ama bu sene sulama sıkıntısı olduğundan, beklentimizin biraz altında. Sulama sıkıntısı olmadığı takdirde bu ürünün çok daha iyi mahsul vereceğini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Soya fasulye mahsulünün toprağa bıraktığı azot sayesinde sonraki ekilen ürün için çok faydalı olduğunu dile getiren Kalkan, “İkinci mahsul mısır tarlaya ekildiğinde saçak köklü ve yüksek verimlin olduğundan dolayı toprağı sömürmektedir. Kendisinden sonra ekilen ürüne ise, toprak hazırlığından olsun, verimden olsun sıkıntı yaratmaktadır. Soya mahsulü ise, kazık köklü olduğundan kendinden sonra toprağa belirli bir miktarda azot bıraktığından, kendinden sonra gelen ürüne uygun bir ortam bırakıyor.bundan dolayı ondan sonra ekilen ürün  de yüksek verim bırakmaktadır.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —