Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Peygamber Efendimizin Cebrail (a.s) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele, Doğu ve Güneydoğu’daki bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor.
İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğine Mardin halkı da yoğun ilgi gösteriyor. Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur’an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur’an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.
Mardin’deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar.
Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
Kızıltepe ilçesindeki tarihi Ulu Camii’nde mukabele okuyan Uzman Vaiz Kemal Kahraman, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Bizleri Ramazan ayına ulaştıran Allah’a hamdolsun, bu ayki hidayet kaynağımız Kur’an-ı Kerim’in indirildiği aydır. Bu ay içerisinde Cebrail (a.s) Peygamber efendimize gelir karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele yapalardı. O günden bugüne Müslümanlar, her Ramazan ayı gelince Kur’an-ı Kerim’i mukabele ederler. Yüce Rabbim, tuttuğunuz oruçları, kıldığınız namazları, okuduğunuz Kur’an-ı Kerim’i, vereceğimiz sadakaları kabul etsin. Bütün milletimizin Ramazan ayı mübarek olsun.” dedi.
Mukabele dinlemeye gelen vatandaşlar, Ramazan ayının ümmeti Muhammed’e hayırlı olmasını diledi. M. Salih Keskin