Selman Güneş
Hukuk Fakültesi son dönem öğrencisi Davut Kurul, organik tarım ve sağlıklı yaşam ile ilgili araştırmalarından sonra solucan gübresi ve solucanlarla tanıştı. İşe hemen koyulan Kurul, Turgut Özal Mahallesi´ndeki evinin bahçesinde yaptığı tesiste ilk önce 50 bin solucanla üretime başladı. Kurul 2 buçuk yıl sonra 15 milyon solucana ulaştı. Kurul tesisinde ayda 10 ton solucan gübresi üretiyor.
EVSEL ATIKLARLA BESLENİYORLAR
Solucanların geri dönüşüme de katkı sunduğunu anlatan Kurul, ??Biz yaptığımız araştırmalara göre yediğimiz yiyecekler kaynaklı birçok hastalığa maruz kaldığımızı gördük. Bu hastalıkların birçoğunun ismini halen bilmiyoruz. Bunların araştırması bizi solucan gebresini tanımaya itti. Evsel atık, çay posası, yemek yaptıktan sonra çöpe attığımız marul ve diğer evsel atıkların tamamını biz solucanlara verebiliyoruz. Bunu belli bir reaksiyonda hayvan gübresi ile karıştırarak solucanları besleyebiliyoruz.? dedi.
?ÜRÜNDE YÜZDE 200 VERİM ARTIŞI?
Ürettiği gübreyi ilk başlarda kendi bahçesinde üreten Kurul, üründe verim artışının yüzde 200´leri bulduğunu söylüyor. Kurul sözlerini şöyle sürdürdü: ?Solucan gübresini en başta kendi bahçemizde kullandık. En basiti ürünlerimizde verim artışını gördük. Bizim kendi bahçemizde olan üzüm, Trabzon hurması, fıstık, narda ve özellikle incirde muazzam bir verim artışı gördük. İnanın bazı ürünlerde yüzde 200 verim artışı gördük. Tabi bu biraz da toprağın yapısı ile alakalı. Su tutma kapasitesi var, toprağı nemli tutuyor. Mardin Kızıltepe kurak bir bölge. 15 ve 20 gün daha erken hasat etme imkânı sağlıyoruz. Bu çiftçi açısından çok değerli.?
Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter de çiftçilerin Solucan gübresi kullanmaları gerektiğini söylüyor. ?Solucan gübresi ve diğer doğal gübrelerin hepsi toprak için dermandır. Ama biz bilmeden kimyasal gübreleri toprağa atıyoruz. Yani toprağı yakıyoruz, toprağa zarar veriyoruz. Solucan gübresinin üretilmesi için yerimiz var buna teşvikinin sağlanması gerekiyor.? diye konuştu.