Kızıltepe’de kadınların tel şehriye mesaisi

Mardin’in Kızıltepe İlçesinde fabrikasyon bulgur tüketmek istemeyen vatandaşlar evlerinde yoğrulan hamurdan hazırladıkları şehriyeleri tüketiyor.

Gündem 24.08.2024 10:22:00 0
Kızıltepe’de kadınların tel şehriye mesaisi

Kızıltepe ilçesine bağlı birçok köy ve mahallede fabrikasyon bulgur ve şehriye tüketilmiyor. Genellikle sonbaharın başında şehriye mesaisine başlayan kadınlar bu sene de Koçhisar Mahallesinde tatlı bir telaşa başladı.

Evde hazırlanan hamurdan makine yardımıyla tel tel çıkan şehriyeler askıya bırakılıyor.  Şehriler askıda Mezopotamya’nın güneşinin altında kurutuluyor.  Daha sonra odun ateşinde kavrulan şehriye, bulgurla karıştırılıp kış sofraları için hazır hale getiriliyor.

Eskiden organik bir biçimde elle şehriye kestiklerini kaydeden Kızıltepeli Caze Yıldız, Daha önce şehriyeleri elle kesiyorduk. Sabun ve suyumuzu bırakıyorduk. Gelenlere elinizi yıkayın diyorduk. Elle şehriyelerimizi kesiyorduk. Her hafta bir aileye yapıyorduk. Şimdi Suriyeli biri geldi, Allah ondan razı olsun. Makineyi getirdi, rahata erdik. Biz daha önce makinedekini yemiyorduk. Elle kesilen şehriyeler daha güzeldi. Şimdi rahatlık çıktı. Gelinlerimiz hamur yoğurmayı bilmiyor. Biz de makineyle yapıyoruz.” dedi.