Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu, Özel ve Karma Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü’nün (MAÜKÖK) alt kurulu olan Hizmet Sektörü İşbirliği Kurulu (MAÜHİS) tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi’nde kamu, özel ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Mardin ve ilçelerindeki turizm sektörünün sorunları ve bu sorunların çözümü konuşuldu.
MAÜKÖK Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantı, sektör paydaşlarıyla yapılan ve turizm sektörünün sorunlarının, çözüm önerilerinin ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nden beklentilerinin yer aldığı anketlerin değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların interaktif bir anlayışla müzakere edilmesi gündemiyle gerçekleştirildi.
Kalkınmanın inşa edilmesinde etkili bir unsur olan kurumsal kültürün şehrin dinamikleri ile sağlanabileceğini ve bunu sağlamaya yönelik olarak MAÜKÖK’ün bir koordinasyon ve köprü fonksiyonunu icra etmeyi hedeflediğini ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Şehrimizin kalkınması için tarım, sanayi ve hizmet sektörü büyük önem arz etmektedir. Üç tematik sektör olarak tahıl, tekstil ve turizm özelinde MAÜKÖK ve sektör temsilcileriyle kısa, orta ve uzun vadeli yol haritalarını belirliyoruz. Hizmet Sektörü İşbirliği Kurulumuz turizmde yükselen bir değer olan Mardin’in sorunlarını görüşmek üzere turizm sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Mardin Artuklu Üniversitesi olarak akademik birikimlerimizi şehrimiz için kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.
Toplantıda MAÜHİS Başkanı Dr. Şehmus Aykol tarafından turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentaları, otel ve restoran temsilcileri ve söz konusu sektörün paydaşlarıyla Ocak ayında yapılan anketlerin değerlendirilmesine yönelik bir sunum gerçekleştirildi. Elde edilen veriler ışığında kalifiye insan kaynağı eksikliği, ulaşım/trafik ve alt yapı yetersizliği, turizmde mevsimsellik, tanıtım faaliyetlerinin yeterli olmadığı gibi sorunlar tespit edildi.
Toplantıda, turizm sektöründe yaşanan sorunların giderilmesinde MAÜKÖK’ün öncü bir rol oynaması gerektiği, üniversitenin saha araştırmaları yapması ve sonraki toplantılara daha geniş bir katılımla problemlerin çözüm mercii olan kamu ve yerel yöneticilerin davet edilmesi kararlaştırıldı.