Mardin'in "Mezopotamya Güneşi" olarak bilinen, coğrafi işaret tescilli Mardin bulgurunun faydaları saymakla bitmiyor. Mardin Haber TV'de gazeteci Mehmet Çelik'in konuğu olan Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun, Mardin bulguru ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"Bu proje başarıya ulaşırsa çok büyük katma değer sağlayacaktır"
Kaynatılan Mardin bulgurunun suyuyla ile ilgili TÜBİTAK aracılığıyla bir proje çalışması yapıldığını belirten Faysal Sun, "Yıllardır biz bulguru kaynatıyorduk ve suyunu da döküyorduk. Ankara'dan biyologlar geldi ve bu kaynatılan bulgur suyunun çok değerli olduğunu ve değerlenebileceği fikrini sundular. Biz de numune hazırladık. Birer kiloluk 3 kapta numuneyi gönderdik. TÜBİTAK aracılığıyla laboratuvarlarda incelediler. Bunun yüzde 20 katı madde oranının olabileceğini ve bundan çok önemli geri dönüşler sağlandığını ilettiler. Mesela bebek mamasında, yoğun bakımdaki yetişkinlere verilen mamadan tut ekmekte kullanılan mayaya kadar çok değerli proteinler ve mineraller olduğunu ortaya çıkardılar. Tabi bu daha proje ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu proje başarıya ulaşırsa çok büyük katma değer sağlayacaktır." dedi.
"Mezopotamya Ovasında dünyanın en kaliteli buğdayı yetişiyor"
"Mardin'de 15 bulgur fabrikası var. Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 20, ihracatın ise yüzde 25'ini Mardin yapmaktadır." Sun, "Mezopotamya Ovasında dünyanın en kaliteli buğdayı yetişiyor. Mardin'in şansı da bu kaliteli buğdaydan yapılan kaliteli bulgur olması münasebetiyle dünyada da bulgurumuz ön plana çıkıyor. 15 fabrikada binin üzerinde insan istihdam ediliyor. Türkiye'de yüzün üzerinde bulgur fabrikasının olduğunu vurgulayan Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun, Mardin bulgurunun ön plana çıkması için farklı bir yol izlediklerini kaydetti. Faysal Sun, "Mardin Bulguru için 2016 yılında coğrafi işaret başvurusu yaptık. Bu başvuruyu da Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası üzerinden yaptık. 2019 yılınca tescil belgemizi aldık. Bu belgemizi aldığımızda akabinde pandemi oldu. Bu pandemi sürecinde gıdaya erişimin önem kazandığını gördük. Bu süreçte Mardin Bulguru açık ara öne çıktı. Gıda hem güvenli olacak hem de insan sağlığı için önemli olacak bu nedenle Mardin Bulguru ön plana çıkıtı. Şuanda 40'ın üzerinde ülkeye ihracatıyla pazar payını artırdı. Pazar payımızı daha da artırabiliriz. Hem ham maddede bir sorun yok hem de üretim potansiyelimizde bir sorun yok." açıklamasını yaptı.
"Bulgur Avrupa'da kültürümüzü tanıyor"
Sun sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurt içinde yöresel ürünler fuarlarına katılıyoruz. Ve yurtdışı fuarlarına da katılıyoruz. Avrupa da gittikçe bulgura talep artıyor. Gıda hem güvenli olacak hem kaliteli olacak ve hem de insan sağlığına faydalı olacak. Dolayısıyla bu konuda bulgur çok şanslı. Avrupa'da da Amerika'da 40'ın üzerinde ülkeden talep var. Avrupa katıldığımız fuarlar sayesinde bulgurla tanıştı. O fuarlara pişirim faaliyetleri yaparak insanlara tattırarak farkındalığını yarattık. Sadece Almanya'da 900 Türk dönerci var ve orada menünün yanında az da olsa bulgur veriyor ve bulguru tanıtıyorlar."