Tarih: 30.07.2024 10:03

Mar­din İçme Suyu Pro­je­si Ça­lış­ma­la­rı Hızla İler­li­yor

Facebook Twitter Linked-in

MARSU Genel Mü­dür­lü­ğü ve İLBANK iş bir­li­ğiy­le, Av­ru­pa Bir­li­ği’nin Mali Yar­dım Prog­ra­mı (FRIT II) çer­çe­ve­sin­de içme suyu alt­ya­pı­sı­nı mo­der­ni­ze etmek ve su temin ka­pa­si­te­si­ni ar­tı­ra­rak mer­kez Ar­tuk­lu il­çe­si­ne ke­sin­ti­siz içme suyu sağ­lan­ma­sı he­def­le­nen “Mar­din İçme Suyu Şe­be­ke­si İnşa­atı İşi” pro­je­sin­de ça­lış­ma­lar, şehir için­de hat dö­şe­me ile sü­rü­yor.

 

Ar­tuk­lu’nun gün­lük in­sa­ni kul­la­nım su ih­ti­ya­cı­nı ciddi an­lam­da çö­zecek olan ve top­lam ma­li­ye­ti yak­la­şık 26 mil­yon avro olan pro­je­nin fi­zi­ki ger­çek­leş­me­si %50’yi geçti.
Proje kap­sa­mın­da şehir için­de hat dö­şe­me­le­ri, Nur, Yalım ve 13 Mart Ma­hal­le­le­ri olmak üzere aynı anda üç fark­lı lo­kas­yon­da iler­li­yor; Mer­kez Ar­tuk­lu il­çe­si ve Ka­ba­la Ma­hal­le­si’nde plan­la­nan top­lam 167 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki içme suyu hat dö­şe­me­si­nin yak­la­şık 87 ki­lo­met­re­si ta­mam­lan­dı. Şeh­rin içme su­yu­nun %20’sinin temin edil­di­ği ve eko­no­mik öm­rü­nü ta­mam­la­yan yak­la­şık 20 ki­lo­met­re uzun­luk ve 600 mi­li­met­re ça­pın­da­ki Ko­yun­lu İsale Hattı’nın ye­ni­len­me­si de plan­la­nı­yor. Fark­lı bir tek­no­lo­ji ile üre­ti­len ve mü­da­ha­le edi­le­rek kaçak hat çek­me­yi im­kan­sız hale ge­ti­ren tipte dük­til font boru kul­la­nı­lı­yor.
Pro­je­de, Ye­ni­şe­hir böl­ge­sin­de 112 bin 500 nü­fu­sun gün­lük su­yu­nu kar­şı­la­ya­cak olan, 15 bin met­re­küp su ka­pa­si­te­si­ne sahip Ka­sı­mi­ye-1 ve 7 bin 500 met­re­küp su ka­pa­si­te­si­ne sahip Ka­sı­mi­ye-2 de­po­la­rı­nın in­şa­sı bitme aşa­ma­sı­na geldi. Ye­ni­yol mev­kii ve Ka­ya­can Ma­hal­le­le­rin­de 10 bin nü­fu­sun, şeh­rin ba­tı­sın­da 10 bin nü­fu­sun su ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ya­cak olan, 2 bin met­re­küp ka­pa­si­te­le­ri­ne sahip Ka­sı­mi­ye-3 ile Sul­tan­köy-1 ve Ka­ba­la Ma­hal­le­si’nde de 5 bin nü­fu­sun gün­lük su ih­ti­ya­cı­nın de­po­la­na­bi­le­ce­ği 1.000 met­re­küp ka­pa­si­te­li de­po­la­rın in­şa­la­rı ise ta­mam­lan­dı.

 

Şehri bes­le­yen Ko­yun­lu mev­ki­in­de­ki aktif ola­rak hiz­met veren 10 son­daj ku­yu­su­na ilave edi­lecek 4 kuyu ile mev­cut 135 lt/sn su ka­pa­si­te­si­nin 215 lt/sn’ye çı­ka­rıl­ma­sı plan­la­nı­yor.

Bün­ye­sin­de 9 adet pompa bu­lun­du­ran P5A Pompa İstas­yo­nu, Be­yaz­su’dan gelen suyu Ka­sı­mi­ye-1, 2 ve 3 de­po­la­rı­na yön­len­di­re­rek şehir mer­ke­zi­ne ara­lık­sız ve sü­rek­li su te­mi­ni sağ­la­ya­cak.

“Çev­re­ye ver­di­ği­miz ra­hat­sız­lık için özür di­le­riz”

MARSU Genel Mü­dür­lü­ğü ola­rak devam eden ça­lış­ma­la­rın hızla ta­mam­lan­ma­sı için tüm im­kan­lar se­fer­ber edil­miş olup, alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da çev­re­ye ver­di­ği­miz ra­hat­sız­lık­tan do­la­yı va­tan­daş­la­rı­mız­dan özür diler, an­la­yış­la­rı için te­şek­kür ede­riz. Sü­re­cin ta­mam­lan­ma­sıy­la bir­lik­te il­çe­miz daha sağ­lık­lı ve ka­li­te­li içme su­yu­na ka­vu­şa­cak­tır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —