Merkez Artuklu ilçesinin içmesuyu sorununu ortadan kaldıracak 26 milyon avroluk Mardin İçmesuyu Projesinin yüzde 55’lik kısmı tamamlandı. Proje kapsamında Haziran 2025’te merkez Artuklu ilçesine 24 saat içmesuyu verilmesi planlanıyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç, merkez Artuklu ilçesinde devam eden ‘Mardin İçmesuyu Projesi’nde gelinen son durum hakkında basını bilgilendirdi.
Bir otelde düzenlenen basın toplantısına Eş Başkan Ahmet Türk, Genel Sekreter Mehmet Raci Bilici, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç, Mardin İçmesuyu Projesi’ni yürüten firma yetkilileri ve basın mensupları katıldı.
Eş Başkan Türk, yaptığı konuşmada, halkın büyük bir teveccühü ile Büyükşehir Belediyesini devir aldıklarını aktardı.
Kayyum siyaseti ile kendilerini ayakta tutan bazı trol ve kesimlerin yalan ve iftiralarıyla Büyükşehir Belediyesini yıpratmaya çalıştığını vurgulayan Eş Başkan Türk, “Geldiğimiz günden beri birçok sorun ile karşı karşıya kaldık. Yine bu dönemde hiçbir projenin, hiçbir programın, hiçbir çalışma yönteminin olmadığı bir belediye ile karşılaştık. Bu nedenle çalışmalarımızda bizi de rahatsız eden gecikmelerin olduğunu da açıkça ifade etmek istiyorum. Çok mesafe aldığımızı söyleyemeyiz. Ama bütün gücümüz ile en iyi şekilde programlarımızı, projelerimizi hazırlayıp halka hizmet etmek için bütün arkadaşlarımız büyük çaba gösteriyor, emek sarf ediyor.” dedi.
-“4 ay içerisinde yüzde 20’den yüzde 55’e çıkardık”
Mardin Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürütülen içmesuyu projesinin geldiği son durum hakkınca bilgilendirme yapan Eş Başkan Türk, “Haziran 2022 yılında başlayan bir proje. Geldiğimizde ancak yüzde 20’si yapılabilmişti. Geldikten sonra yaptığımız çalışmalar ile projede yüzde 55’i geçtik. 4 ay içerisinde yüzde 20’den yüzde 55’e çıktık.” diye belirtti.
-“Teknik nedenlerden dolayı kazılar kapatılamıyor”
İçmesuyu projesinde kazılan yerlerin teknik nedenlerden dolayı yetkili firmanın doğru bulmaması nedeniyle asfaltlanarak kapatılamadığını aktaran Eş Başkan Türk, şunları söyledi:
“Bu çalışmadan dolayı şehir merkezinde kazılar oluyor. Şehir merkezinde kazıların bittiği yerlerde çok kısa sürede yol çalışması yapabiliriz ancak borular döşendikten sonra şebekelere su verilecek, basınç ne kadardır, nerede basınç azdır, nerede fazladır bunların ayarlaması yapılacak. Ondan sonra üzeri kapatılarak asfaltlama yapılacak. Yarın bu kazıları kapatırsak çalışma devam ederken herhangi bir sorun nedeniyle tekrardan o kazıları açmak zorunda kalacağız. Yani şirket bugün için kazı yapılan alanları hemen kapatmamıza izin vermiyor ve doğru bulmuyor ve bizde buna katılıyoruz.”
Eş Başkan Türk’ün ardından MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç MARSU’nun kent genelinde yapmış olduğu çalışma, gelir ve borç durumu, abonede gelinen sayı, kaçak su kullanımı, Artuklu ilçesine verilen içmesuyu miktarı, MARSU’nun DEPSAŞ Enerji’ye olan güncel borcu ve Mardin İçmesuyu Projesinde gelinen son durum hakkında basını bilgilendirdi. MARSU Genel Müdürü Kılıç, daha sonra projenin sunumu ile açıklamalarına devam etti.
-Önümüzdeki yaz merkez Artuklu ilçesine 24 saat kesintisiz içmesuyu
İçmesuyu kayıplarının ortadan kaldırılması için Mardin İçmesuyu Projesinin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan MARSU Genel Müdürü Kılıç, şöyle devam etti: “Bugün itibari ile Artuklu ilçesine verdiğimiz içmesuyu 200 bin nüfusuna denk gelmektedir. Mardin merkezin nüfusu ise 150 bin civarındadır. Neredeyse iki katı kadar içmesuyu veriyoruz. Birçok sebepten dolayı su yetmiyor. Artuklu ilçesinde 30 yıllık halen hatlarımız var, şebekelerimiz var. Buralarda çok büyük kayıplarımız var. Teknik olarak o kayıplara ulaşamıyoruz. Şuan ki bu proje bu anlamda hayati bir öneme sahip. Planlamamız, bu proje ile önümüzde yaz aylarında sorunsuz, neredeyse 24 saat içmesuyu verecek şekilde bir planlamamız var ve bunu başarmayı düşünüyoruz. Başaracağız inşallah.”
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.
-“Kayyum döneminde 655 milyon elektrik borcu bıraktı”
Büyükşehir Belediyesi ve MARSU’nun güncel borç durumundan bahseden Eş Başkan Türk, şunları söyledi: “Biz geldiğimizde 655 milyonluk DEPSAŞ Enerji’ye borç bırakılmıştı. DEPSAŞ Enerji yönetimi devir aldığımızda ikinci günde gelip bizden kaynaklanmayan borcunu istedi. Kayyum döneminde var olan bir borç. Bu borcu kayyumdan alamamış biz geldiğimizde elektrikleri kesme ile tehdit etti. Bende, “Binanız kaçak olduğu binanızı yıkarım” demiştim. Her ay 30 milyon civarında borç ödüyoruz. Yani yeniden oluşan borcun tamamını ödüyoruz. 655 milyonluk borcun faiz olan 15 milyon her ay artıyor. Borç, faizi ile birlikte gün geçtikçe yükseliyor. İller Bankasından 2 milyarlık kredi alma imkanımız var. Ama muhalif belediye olduğumuz için bunu kolay kolay alamıyoruz.”
“Elektrik sorununu GES Projesi ile sonlandıracağız”
Elektrik borçlarının sürdürebilir olmadığını bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışma yürüttükleri ifade eden Eş Başkan Türk, “Enerjimizin kedimiz üretmemiz ve DEPSAŞ Enerji’ye bağlı kalmamız çok önemli. Mardin buna uygun. Bunun için bir fizibilite çalışmamız var. Bitme aşamasına geldi. Bizim hedefimiz kendi enerjimizi kendimiz üretip DEPSAŞ Enerji’nin bağımlılığından kurtulmak ve elektrik ihtiyacımızı doğal kaynaklarımızdan karşılamak. Bu çalışma bitme aşamasındadır.” dedi.
Basın toplantısı soru-cevap bölümünün ardından son buldu.