Türkiye’nin pamuk üretiminin önemli bir bölümünü oluşturan Mardin Ovası’nda pamuk hasadına başlandı. Kızıltepe çiftçisi verimden memnun ama fiyatlardan dert yanıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönümlük Mardin Ovası’nda pamuk hasadı başladı. Kızıltepe’de 60 bin dönümde ekilen pamukta hasat vakti. geldi. Günün ilk ışıklarıyla başta Kızıltepe’de pamuk tarlalarına giren biçerdöverler, gün boyu hasat yapıyor.
Toplanan pamuk, Kızıltepe’deki 5 çırçır fabrikasında temizleniyor. Lifi tekstilde, çekirdeği yağ sanayisinde, küspesi hayvancılık sektöründe ham madde olarak kullanılan pamuk, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Son yıllarda Mardin ve ilçelerinde üretimi aratan pamukta bu sene verim artışı çiftçinin yüzünü güldürse de fiyat istikrarsızlığı çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Çukobirlik’in 44 randımanlı pamuk fiyatını 21 lira açıklamasına rağmen, piyasada pamuğun kilosu 15 liraya kadar düştü.
Çetin Timurağaoğlu: Geçen seneye göre dönüm 200 kilo daha fazla veriyor
Kızıltepe’de 15 yıldır çırçır fabrikası işleten Çetin Timurağaoğlu, çiftçilerin pamuklarını gündüz biçmelerini istedi. Timurağaoğlu, “Bu sene Kızıltepe’de 60 bin dönümde pamuk ekildi. Burada pamuk alıyoruz. Çiftçilerimizin kazanması için akşam biçim yapmamalı, gündüz yapmaları gerekiyor. Bu sene verim çok iyi 600-650 veriyor. Geçen seneye göre dönüm 200 kilo daha fazla veriyor.” dedi.
Timurağaoğlu çiftçinin ürününü hemen satmaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Çiftçi bu sene fiyattan memnun değil. Bu sene iplikçilerin elinde fazla mal kaldı bunun için iplikçiler fiyatı düşürüyor. Pamuğun fiyatı bu değil. Çiftçimiz biraz sabretsin. Pamuklarını çabucak satmasınlar. Gelecek için biraz daha beklesinler.”