Mardin’de 3 bin yıllık Dera Me­ti­nan

Haber Merkezi

Gündem 4.09.2024 16:07:00 0
Mardin’de 3 bin yıllık Dera Me­ti­nan

Kır­sal Gü­müş­yu­va Ma­hal­le­sin­de bu­lu­nan Dera Me­ti­nan ka­le­si­nin ya­pı­lış ta­ri­hi net ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Ti­mur­lenk ta­ra­fın­dan Mar­din ve Di­yar­ba­kır’ın alı­nı­şı sı­ra­sın­da böl­ge­de yap­tı­ğı ke­şif­te ken­di­si­ne geçit ver­me­yen Dera Me­ti­nan ka­le­si­nin fet­hi­ni is­te­di­ği ri­va­yet edil­mek­te­dir.

Ma­zı­da­ğı İlçesi’ne 32 ki­lo­met­re uzak­lık­ta­ki 50 hane ve yak­la­şık 500 nü­fus­lu Gü­müş­yu­va Köyü\’nde bu­lu­nan 3 bin yıl­lık Der­me­ti­na Kale ve Ki­li­se­si, il­gi­siz­lik so­nu­cu ha­ra­be­ye döndü. 570 met­ra­ka­re­lik alan üze­rin­de, 260 metre uzun­lu­ğun­da ve 150 metre yük­sek­li­ğin­de­ki tepe üze­rin­de kulu Der­me­ti­na Ka­le­si için bu­gü­ne kadar in­ce­le­me ya­pıl­ma­dı­ğı öne sü­rülüyor.

150 Metre yük­sek­li­ğin­de bir te­pe­nin üze­rin­de kar­tal yu­va­sı gibi ku­rul­muş, va­di­ye ve ker­van yo­lu­na hakim olan ka­le­yi Timur’un or­du­la­rı ancak 20 günde zap­te­de­rek geçit sağ­la­ya­bil­miş­ler­dir. Bi­zans eseri olan kale gü­nü­müz­de ha­ra­be du­ru­mun­da­dır. Ka­le­nin en ayırt edici özel­li­ği ka­pı­sın­da­ki Bi­zans dö­ne­mi­ne ait me­zar­lık­tır. Bu me­zar­lı­ğın or­ji­nal duvar ka­bart­ma­la­rı gü­nü­mü­ze ulaş­mış­tır.