Mardin Ovası’nda buğday hasadının bittiği alanlarda tarlalarını süren çiftçiler, ikinci ürün olarak mısır ekimini de bitirmek üzere. Yaklaşık 800 bin dönüme ekilmesi öngörülen mısırda 1 milyon ton rekolte bekleniyor.
Tarımın lokomotif sektör olduğu Mardin’de yaklaşık 3 milyon dekar tarım alanının 2 milyon dekarında ekimi yapılan buğdayda hasat çalışmaları bitti. Hasadın bittiği alanlarda tarlalarını süren çiftçiler, ikinci ürün olarak mısır ekimi yapıyor. Öreticiler, yaklaşık 800 bin dönüme ekilmesi öngörülen mısırda 1 milyon ton rekolte bekleniyor.
Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır ekildiğini söyledi. Müslümoğlu, geçen yıl 800 bin dönümden yaklaşık 970 bin ton mısır elde edildiğini belirtti.
Müslümoğlu, “Mardin’deki üretim, Türkiye genelindeki mısır üretiminin yüzde 8’ine tekabül ediyor. Birincisi yüzde 19 ile Konya Ovası, ikincisi Adana, ondan sonra Mardin geliyor. Mısırımız çok güzel ve kaliteli. 1 dekarda 900 ile 1 ton 200 kilograma kadar verim elde ediyoruz. Türkiye’de Mardin mısır üretiminde 3. sırada yer alıyor. Mısırımız birinci ürün değil. Ara ürün olarak üretiliyor. Kaliteli, hektolitresi, yağ oranı yüksek. Dona yakalanma riski yok.” dedi.
Mısırın yurt içinde birçok yere gönderildiğini ve birçok alanda kullanılan çok değerli bir ürün olduğunu söyleyen Müslümoğlu, mısırın yağ olarak, kozmetikte, hayvan yemlerinde, sanayi ve endüstride kullanıldığını vurguladı.