Mardin’de Deprem Paneli Düzenlendi

Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, ortaklığında Deprem Paneli düzenlendi.

Gündem 8.07.2024 12:31:00 0
Mardin’de Deprem Paneli Düzenlendi

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Genel Sekreter Mehmet Raci Bilici, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aydın Aslan, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu adına Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Haktan Bozan, mimarlar, mühendisler, sivil toplum örgütleri ile vatandaşların katılım sağladığı Deprem Paneli, Cemal Yay Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panel, kayıt ve açılış konuşmalarıyla başladı.

 

Açılışta bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Eş Başkan Türk, deprem paneline katılım sağlayan Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu’na teşekkür etti.

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden bütün canlara Allah’tan rahmet dileyen Eş Başkan Türk, “El betteki doğal felaketlerin, depremlerin dünyada çok cana mal olmayacak şekilde kontrol altına alındığını biliyoruz. Ama maalesef ülkemizde depreme karşı bir hazırlığın ve duyarlılığın olmadığını görüyoruz. Onun için halkla birlikte bu toplantıları yapmak bizim için çok önemlidir.” dedi.

Eş Başkan Türk, Mardin’in deprem riski ile ilgili kısa bir açıklama yaptıktan sonra konuşmasını sonlandırdı. Açılış konuşmalarının ardından Deprem Paneline geçildi.

Panelde ilk sunumu Prof. Dr. Naci Görür yaptı. Görür, ‘Mardin’in depremselliği ve deprem dirençli Mardin’ adlı sunumu ile katılımcıları bilgilendirdi. Görür, şunları söyledi: “Bizim bugün Mardin’de bu konuşmayı yapmamızın tek amacı insanlarımızın ölmemesi. Özellikle depreme karşı dirençli bir ülke yaratalım. Gerçi depremlerin yerini, gün, saat olarak henüz bilimsel bütün dünyada söylemiyor biz de söylemiyoruz ama genel yer bilimlerinin verilerine göre nerelerde olma olasılığının fazla olduğu bilebiliyoruz. Gerçekten Kahramanmaraş depremlerini söylemekten ağzımda tüy bitti. En yetkiliden en yetkisize kadar yazılı, sözlü, sosyal medyada söyledik. İşin kötü tarafı halkımıza da söyledik. Bu depremlerin geleceğini söyledik. Dikkatli olun, gerekeni yapın, önlem alın diye. Bir kulaktan girdi bir kulaktan çıktı. Halk olarak, yönetim olarak depremlere böyle yaklaşırsak bu ülke deprem derdinden kurtulamaz.”
Daha sonra Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, panelde bir sunum gerçekleştirdi. Bedirhanoğlu, ‘Şubat 2023 depreminde ortaya çıkan hatalarımızın ne olduğunu ve ne yapmalıyızı anlmak’ adlı sunumunu gerçekleştirdi.