65 yaşındaki Veysi Ağrakçe ,ortopedi polikliniğine kalçada ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetleri ile başvurdu. Yapılan klinik muayene ve radyolojik tetkikler sonucunda kalça eklemde Femoroasetabular Sıkışma (FAS) hastalığı tespit edildi.
Daha önce konservatif tedavilerden fayda görmeyen hastaya uygulanan Artroskopik Kalça ameliyatını gerçekleştiren Mardin Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Op. Dr. Tuğrul Ergün ve Op. Dr.Mehmet Korkmaz’ın yaptıkları ortak açıklamada: ‘’ Kalça artroskopisi, kalça eklemindeki ve kalça eklemi çevresindeki hastalıkların tedavisinde 1 cm’lik cilt kesilerinden özel enstrümanlarla yapılan cerrahi girişimdir.
Kalça artroskopisi açık cerrahi prosedürlere göre daha güvenli olup hastaların daha erken iyileşme ve normal hayata dönüşünü daha hızlı sağlar. Açık cerrahi kıyasla komplikasyon (beklenmeyen sorunlar) daha nadir görülür. Yine açık cerrahiye oranla, hastanede kalış süresi ve işe dönüş süresi daha kısadır. Artroskopi uygulamaları diz, omuz, ayak bileği gibi vücudun başka birçok bölgesinde de uygulanmaktadır. Eski dönemlerde açık olarak yapılan ve hem ameliyat süresi hem de iyileşme süresiyle çok zor geçen operasyonların artroskopik uygulamalarla oldukça basit bir şekilde sonuçlandırılabildiği kanıtlanmıştır. Bu sebeple oldukça fazla başvurulan bir yöntem olarak tıp dünyasında yerini almıştır.
Ameliyatta genelde 2 veya 3 cilt kesisi yapılır. Minik cilt kesilerinden özel kameralar ve el aletleri ile kalça eklemi ve eklem çevresine ulaşılır. Cerrahi süresi genelde iki saati geçmez.
Hastanın ameliyatını kapalı bir yöntemle gerçekleştirmiş olduk. Artroskopik kalça ameliyatları daha büyük ve ileri tıp merkezlerinde yapılmaktadır. Hastanemizde önceden daha çok açık cerrahi ameliyatlar yapılıyordu. Fakat bu hastamızda ilk defa kapalı bir yöntemle ameliyatı yapmış olduk. Hastamızı 1 gün sonra da evine gönderdik.
Ameliyat sonrası ne yapılmalıdır diye bir soru soracak olursak da ; Kalça artroskopisi ardından kişi hastanede istirahate alınır ve yine uygulanan süreye göre en az 1 gün olmak kaydıyla müşahede altında tutulur. İstirahat döneminde de bele ve bacaklara ani ağır yükler vermeden kişinin değnek eşliğinde yürümesi önerilir.
Genel olarak ameliyat sonrasında kişilerde hafif ölçekli ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu ağrılar ise birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Ameliyat sonrası ise hasta on iki ila yirmi dört saat içinde hastaneden taburcu olmaktadır. Genellikle ameliyat sonrası fizik tedavi önerilir.
Hastamızı başarıyla ameliyat etmiş olduğumuz için çok mutluyuz. Bundan sonra uygun hastalara aynı yöntemi uygulamaya devam edeceğiz. Ameliyatta emeği geçen ameliyathane ve servisteki ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. " ifadeleri kullanıldı.
Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu aktaran Veysi Ağrakçe ise başarılı bir ameliyat gerçekleştiren hekim ve diğer sağlık çalışanlarına teşekkür etti.