Mardin'de şehiriçi ulaşıma yapılan zam tepki topladı

DEVA Partisi Mardin İl Başkanlığı, Mardin'de şehir içi ulaşıma yapılan zamma tepki göstererek, zammı kabul etmediklerini belirtti.

Gündem 3.06.2024 11:39:00 0
Mardin

Mardin'de ulaşıma yüzde 41 oranında zam yapılanmasına tepki geldi. DEVA Partisi Mardin İl Başkanlığı adına açıklama yapan Abdulkadir Kerimoğlu, yapılan zammı kabul etmediklerini duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi: "Yapılan zammın ardından Mardin’de ulaşım kartı ile 10 lira olan şehir içi ulaşım yüzde 40 zam ile 14 lira oldu. Öğrenci ücret tarifesi ise 6,5 liradan 9 liraya yükseldi. Şehir içi ulaşımda bir zam da kartsız binişlere yapıldı. Daha önce 15 lira olan kartsız biniş ücreti de 21 liraya yükseltildi.

Yapılan zam ile beraber 2023 yılının Haziran ayından bu yana Mardin’de ulaşıma üçüncü defa zam yapılmış oldu.

10 Haziran'da (10 Haziran 2023) ulaşım ücretlerine yapılan yüzde 33 ile yüzde 42 oranındaki zamların ardından şehiriçi ve ilçeler arası ulaşım ücretlerine yüzde 50’ye varan oranlarda yeni zamlar yapıldı. Yapılan zam ile birlikte kartlı binişlerde haziran ayında 7 lira yapılan şehir için ulaşım ücreti 10 liraya yükseldi. Daha önce 10 lira yapılan kartsız biniş ücreti ise yüzde 50 zam oranıyla 15 lira olarak güncellendi.

Daha önce %33 ila %42 oranında zam yapılmıştı. Yeni yapılan %40 oranındaki zamlarla 1 yıl içinde %73-82 oranında zam yapılmış oldu.

Bu ekonomik kriz ortamında vatandaşın sırtına yüklenen bir yüktür. Asgari ücrete % 49 zam yapılırken Yıllık Enflasyonun % TÜİK’e göre %69 ENAG’a göre ise %127 olduğu bir ortamda vatandaşın alım gücü olabildiğince azalmıştır.

Vatandaş bu yükün altından kalkamaz. Merkezi yönetimin ile belediyeleri borç bataklığına sürüklediği bir ortamda belediyenin kaynak yaratamaya çalışması Sonucu yapılan bu artışına gidilmiş ise de bu vatandaşın temel ihtiyacı olan toplu taşımaya zam yaparak olmamalı. Vatandaş enflasyon altında inim inim inliyor zaten. Geçim derdine düşen akşam evine sıcak bir yemek pişirme bu derdinde olan vatandaşın yükünü hafifletmeli belediye. Merkezi hükümetin yaptığını yapmamalı. Bir an önce bu zamların daha makul bir seviye düşürülmesi gerekir.

Biz DEVA Partisi Mardin il teşkilatı olarak bu sürecin takipçisi olacağız ve bu yapılan haksız ve hukuksuz Zam geri çekilmez veya düşük bir seviyeye getirilmez ise hukuki yollara baş vurarak bu işin takipçisi olacağız."