Tarih: 01.05.2014 08:56

Mardinli İşadamlarından, Kuzey Irak çıkarması

Facebook Twitter Linked-in

Mardin’de 8-11  Mayıs tarihleri arasında Mardin Hava Limanı bitişiğinde MOVA Parkta  Zümrüt Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Mardin Valililiği, Mardin Sanayi ve İşadamları Derneği Organize Sanayi Bölgesi ve Ticaret odası tarafından destelenen “Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda Ve Hayvancılık Fuarı”na 120 dolayında firma katılması bekleniyor.

            Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna başkanlığında; Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Karaboğa, Tarım İl Müdürü M. Salih Söğüt, Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Hüseyin Kahraman, Erbil Kentinde yaşayan iş adamı ve sanayici GÜNSİAD  Eski Başkanı Bedrettin Karaboğa ve Zümrüt Fuarcılıktan yönetici asistan Meryem Çelik’ten oluşan bir heyet Kuzey Irak’ta fuar tanıtım çalışmaları yaptı.

            Heyet, K.Irak’ın Erbil kentinde Türkiye Ticaret Ateşesi Sayer Erbil, ardından Baş Konsolos Akif Akın ile görüştü. Baş Konsolos, Akif Akın geçmişte bazı sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek, büyük ve afaki sözler yerine gerçekçi olmanın gerekliliğine değindi. Akın “Güneydeki istikrarsızlıklar dikkatleri buraya çekiyor. Avrupa ülkelerinin de dikkatlerini çekmeye başladı. Ticaretimizi yaparken iki kardeş ülke olmamızın da dikkate alınması lazım. K. Irakta iki bin 800 dolayında yabancı firma var. Bunların yüzde ellisi Türk firması. Yüksek bir ticari potansiyel var. Buradaki insanlar Türkiye’yi seviyor,Türkiyeli işadamlarıyla ticaret yapmak istiyor. En pahalı Türk malları olmasına rağmen tercih ediliyor bunun değerini ve kıymetini bilmek lazım” dedi.

            Heyet Başkanı Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Türkiye’den yapılan 12 milyar dolarlık ihracatın bir milyarının Mardin’li iş adamları tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Tuna “Biz K.Irak ile olan ticari ilişkilerimize son derece önem veriyoruz. Açılacak fuara K. Iraklı işadamlarını ve tüccarları davet etmek üzere buradayız. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz” dedi.

            K. Irak Ticaret Odası Başkan Vekili Soran A. Aziz Mardin heyeti ile Ticaret odası kabul salonunda görüştü. Mardinli işadamlarına çok güvendiklerini, bölgesel yapı içerisinde Mardinli işadamlarının farklı bir yerlerinin olduğunu söyledi. Habur sınır kapısında işlerin yavaş yürüdüğünden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Soran A. Aziz, Türkiye tarafında  çalışan memur sayısının çoğaltılması gerektiğine inandığını bildirdi.  Soran A. Aziz ziyareti de komşuluk ve ticari ilişkilerin dikkate alındığında gecikmiş bir ziyaret olarak değerlendirdi.

            Ticaret Rakamlarını Katlamak Mümkün

            Türkiye’den son bir yıl içerisinde 13 milyar dolarlık bir ithalat yapıldığını sözlerine ekleyen Soran A. Aziz “Kapılar tam kapasite ile işletilirse, hatta yeni bir köprü yapılırsa bu rakam 26 milyar dolara yükselebilir. Bunun katlanması iki ülkenin yaranına olacak. Türkiye tarafında çalışan sayısı az. Bunun arttırılması, dinlenen memurların yerine yedeklerin hizmeti yürütmesi durumunda araç kuyruğu diye bir şey kalmaz. Biz Türkiye ile ticaret hacmimizin gelişmesini istiyoruz. Bizim kültürel değerlerimiz, yaşam tarzımız aynı. Avrupalı tüccarlarla çok iyi anlaştığımızı söyleyemeyiz. Türkiye’ye gelirken kendi memleketimize gelmiş gibi hissediyoruz kendimizi. Sınır kapısında karşılaştığımız sıkıntılardan dolayı Mardin’e gelemiyoruz. Mardin’in zengin bir tarihi yapısı olduğunu da biliyoruz. Burada 30 bin Türk yaşıyor. Mardin’de açılacak fuara memnuniyetle geleceğiz” dedi.

            Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, karar vericilerin konuya hassasiyetle yaklaşacaklarına inandığını söyledi. Her iki ülke insanının ortak değerlere sahip olduğunu ifade eden Tuna “Burada her gittiğimiz yerde kendimizi kendi ülkemizdeymiş gibi hissettik. Düzenleyeceğiz fuar ile tüccarlarımızı kaynaştırmayı hedefliyoruz. Seçim arifesinde geldik. Valilik ve Parlamento seçimleri için çok sayıda kadın adayın olması demokrasinin iyi yerleştiğinin işaretidir. Demokrasinin bu kadar erken yerleşmesi ve benimsenmesini çok anlamlı ve önemli bulduk” dedi.

            Tüccarların Çözüm Sürecine Katkısı Olacak

            İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması, tüccarların ortak değerler etrafında buluşturulması ve kaynaştırılmasının  başlatılan çözüm sürecine de katkı sağlayacağını söyleyen Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna “Tüccarlarımızı buluştururken, ortak değerlerimizi ticaret ile güçlendirirken, başlatılan çözüm sürecine de katkı sağlamış olacağız. K.Iraklı tüccarlarımızı, iş adamlarını Mardin’de Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında görmek istiyoruz. Mardin aynı zamanda bir turizm şehridir. Geçtiğimiz yıl 450 bin dolayına yatılı turist ziyareti gerçekleşti. Bu yıl hedeflerimiz daha büyük. Iraklı kardeşlerimizi Mardin’i gezmeye, görmeye davet ediyoruz. Hayran kalacaklar” şeklinde sözlerini sürdürdü.

            Sanayi Bakanı Sinan Çelebi de Mardin heyetini makamında kabul ederek, gereken her desteğin verileceğini söyledi. Tüccar ve işadamlarının fuara katılımları için çaba göstereceğini söyleyen Çelebi “Şartlar uygun olursa ben de fuara geleceğim. Mardin’i gezmeyi çok istiyorum” dedi.

            Erbil Tarım Bakanlığı Müsteşarı Dr. Enver Omar ile görüşen heyet, Duhok kentinde de tarım bakanlığı , ticaret odası yetkilileriyle görüşmeler yaparak fuara davet etti.

            Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı OSB Başkan Vekili Nasır Duyan ziyaretin çok güzel ve anlamlı geçtiğini belirterek “Ziyaretlerimiz çok olumlu geçti. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. K. Irak ile devam eden ticari ilişkilerimizin gelişmesine vesile olacak bir ziyaret oldu” dedi.

            Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi İşadamı ve Sanayici Şükrü Karaboğa ziyaretin amacına ulaştığını söyledi. Karaboğa “Geçmişe dayalı ticari ilişkilerin ve dostlukların ziyareti anlamlı hale getirdi. Amacımıza ulaştık. K.Iraklı işadamları ve tüccarlara her zaman kapılarımızın açık olduğu mesajını verdik. Gelişmelerden memnunuz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —