Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık çalışmaları kapsamında Mardin Artuklu Üniversitesinde çalışmalar devam ediyor.
Sıfır atık çalışmaları doğrultusunda geri dönüşüm, atıkların azaltılması, israfın önlenmesi, atıkların kaynağında doğru bir şekilde ayrıştırılması, enerji tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması ve bitirilmesi ve eğitim etkinlikleri çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Sürdürülebilir ve İklim Dostu Bir Kampüs Oluşturuluyor
Kampüste aktif hale getirilen Kompost makinesi ile üniversite içerisinde toplanan atıklarla kompost gübre elde ediliyor. Kampüs yerleşkesinden çıkan organikler çevreyi kirletmeden kompost gübreye dönüşüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sıfır atık çalışmaları çerçevesinde belirtilen kriterler karşılanarak 2021 yılında "Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi" alan Mardin Artuklu Üniversitesi şimdi de gümüş, altın ve platin seviyelerindeki Nitelikli Sıfır Atık Belgesi başvurularını yapmak için gerekli çalışmalarını sürdürüyor.
Çevre Dostu Öğrenciler Yetişiyor
Üniversitede sıfır atık ve çevre ile ilgili farkındalık oluşturmak, çalışmaları öğrenciler arasında daha çok tanınır ve uygulanır hale getirmek amacıyla sıfır atık öğrenci topluluğu kuruldu.
Öğrenci topluluğu kampüs içerisinde eğitimler, sıfır atık odaklı etkinlikler, farkındalık çalışmaları, stant çalışmaları ve bilgilendirmeler yaparak sıfır atık projesine destek veriyor.
MAÜ Green Metric (Yeşil Kampüs) Olma Yolunda
Sürdürülebilir ve İklim Dostu Yeşil Kampüs Oluşturulması yolunda atılan adımlarla "Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi" alan Mardin Artuklu Üniversitemiz yeni bir başarıya daha imza atmaya hazırlanıyor.
Dünyadan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan UI Green Metric (Yeşil Kampüs)’e bu yıl ilk kez başvurduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Harman, Mardin Artuklu Üniversitesine yeşil kampüs unvanını alarak önemli bir başarıya imza atmayı amaçladıklarını kaydetti.
Green Metric’in, dünya genelindeki üniversitelerin “Çevre Dostu Bir Üniversite Geliştirme ve Sürdürülebilirlik" konusunda yaptığı değerlendirmede altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim alanlarındaki çalışmalarını ölçtüğünü anlatan Harman sözlerini şöyle sürdürdü.
“Üniversiteleri her değerlendirme alanı için ayrı ayrı puanlayan Green Metric, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralamayı yapıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi olarak sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkati çekmeyi ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan Green Metric Sıralamasında dünyada ilk sekiz yüz üniversite arasına girmeyi amaçlıyoruz.”