Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, dünya konjektörüne hakim ulusal ve uluslararası düzeyde yaşanan olayları yorumlaya bilen ve bölge okumaları yapabilen bir gençlik yetiştirmek için Mardin Diplomasi Akademisi’ni kuruyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı Gençlik Merkezi lise ve yükseköğrenime devam eden gençlerin ulusal ve uluslararası düzeyde yaşanan olayları yorumlama ve analizlerini yapabilen gençlerin yetişebilmesi için Mardin Diplomasi Akademisi Projesi’ni hayata geçirilecek. Akademiye kayıtlar www.mbbgenclik.com online adresi üzerinden alınacak.
Akademi danışmanlığını Uluslararası Rabia Platformu Başkanı Cihangir İşbilir’in yaptığı ve yürütücülüğünü Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nin üstlendiği akademide, atölyeler açılacaktır.
Mardin Diplomasi Akademi Projesinde eğitimler iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada akademiye katılan gençlere, dünya tarihi, siyasi tarih, dış politika, insani diplomasi, ekonomi, ideolojik/kültürel süreçler, sanat tarihi ve kaynak okuması gibi alanlarda genel okumalar yaptırılacak.
İkinci kısım eğitimler ise önceden belirlenen konular çerçevesinde açılarak gençlerin bu eğitimlere katılmaları sağlanacak. Lise öğrencileri için açılacak atölyelerde eğitimler verilecek. Yükseköğrenim gören öğrenciler için ise çevirim içi toplantılarla eğitimi süreci devam edecek.
Mardin Diplomasi Akademi Projesi kapsamında fiziki ve çevrimiçi seminerler, konferanslar ve çalıştaylar düzenlenecek. Gençlerin, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenecek toplantılara katılımcı veya dinleyici olarak katılmaları sağlanacak.
Akademi eğitimlerinin sonunda gençlerin, Türkiye’deki önemli kurumlarda staj yapmaları ve istihdam edilmeleri sağlanacak. Çalışmalar sonucunda başarılı olup yetkinlik sağlayan katılımcılara uluslararası çevrimiçi yabancı dil paketleri hediye edilecektir. Gençlerle, yurt içi ve yurt dışı saha çalışmaları gerçekleştirilecek.
Atölyeler sonucunda: “Bölgelerin siyasi, ekonomik ve sosyokültürel dinamiklerini öğrenmek, enerji ile bölgelerin ilişkisini doğru analiz edebilmek. Türkiye’nin bu denklemdeki konum ve rolünü tespit edebilmek, Türkiye dış politikasını doğru okuyup yorumlayabilmek, Dünya konjonktüründe gerçekleşen değişimleri bölge bağlamında analiz edebilmek, İnsani değerleri kazandırma ve dış politika diplomasisindeki yerini öğrenmek, gibi çıktılar beklenmektedir.”
Proje süresince öğrenci ve eğitmenlerin atölyelere ilişkin akademik yazıları Mardin Diplomasi Akademi Gazetesi’nde yayınlanacak.