Tarih: 31.10.2015 03:17

MGC BAŞKANI AYDOĞAN´DAN HERKESE BARIŞ VE DEMOKRASİ ÇAĞRISI?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye´de ki iktidar mücadelesi ve Kürt siyasi hareketlerinin netleşmeyen siyasi talepleri Barış ve Demokrasi mücadelesinde ciddi bir sıkıntı yaratmaktadır.

Demokratik ve Siyasi mücadele de PKK´ye alternatif Kürt siyasi partilerin bir araya gelmemeleri ve ortak bir parti zemini oluşturmamaları Kürt halkı içinde bir ana muhalefet kulvarını yartmamaları ayrıca bir sıkıntı yaratmaktadır.

Bu sıkıntı Kürt siyasi hareketini biyolojik olarak Akyuvardan mahrum, sadece bir Alyuvar hücresine mahkum etmektedir. Muhalefeti olmayan bir yerel iktidarın başarıya ulaşma şansı pek mümkün değildir. Bir silahlı muhalefet ne kadar güçlü olursa olsun halkın sorumluluk düzeyinde kitle desteği olmadığı takdirde başarıya ulaşma şansı da mümkün görülmemektedir. Oy vermek ve verdiği oyun arakasında durmamak önemli bir toplumsal çelişki yaratmaktadır.

Bir barış savunucusu olarak imkanlarım ölçüsünde barışa katkı sunmak amacı ile çözüm için bazı arkadaşlarımla beraber ciddi hizmetlerde bulundum. Ancak bu barış hizmetleri kalıcı olamamıştır. Geçici hizmetler olarak varlığını sürdürmüştür.

Türkiye ve Kürt halkını temsil iddiasında olan siyasi partilere çözümün alt yapısını oluşturmak amacı ile bazı önerilerde bulunmak istiyorum .

 

--PKK-HDP siyasi talep olarak ne istiyor özerklik mi talep ediyor. Özerklik istiyorsa dünyada benzeri bir sistemi belirtmesi gerekiyor. Talep edilen demokratik özerkliğin tüm Türkiye için talebi de gerçekçi bir çözüm değildir. Böylesi bir talepte Öz savunma gücünün yeri de olamaz. Eğer ciddi olarak Demokratik özerklik talebinde ısrar varise o zaman bu talep eyalet sistemlerinin bir benzeri olacaktır. Bu siyasi talep mevcut sistem içinde bir Demokratik talebe dönüşecektir. Böylesi bir durumda silahlı mücadelenin de derhal tasfiye edilmesi gerekiyor. Bu ülkede bir başkanlık veya yarı başkanlık bir sistemin hayata geçmesine ihtiyaç duyulacaktır.

--Diğer Kürt partileri de bir araya gelerek ortak bir parti içinde birleşik bir muhalefet partisini kurmaları tarihi bir görev olarak acilen hayata geçirilmelidir.

--Türkiye´nin iktidar ve ana muhalefet partileri çözümün alt zeminini oluşturmak amacı ile Türkiye´de yaşamlarını sürdüren halklar ve azınlıklar ile ilgili bazı objektif ve demokratik taleplerle ilgili bir mutabakat´ın hayata geçirilmesi gerekiyor.

Ana dilde Eğitim,Kimlik ve Kültürel haklar için millet meclisi iradesinde bir anayasa değişikliği ile tüm siyasi insanları kapsayan bir genel affı hayata geçirilmeye çalışılmalıdır.

--İktidar ve muhalefet partileri yeni çözüm arayışında şimdiye kadar netice alınmayan tek elden yürütme arabuluculuğundan vazgeçmelidir.

--Yeni çözüm programında iktidar muhalefet Kürt siyasi partileri ve Irak Kürdistan partisi lideri Mesut Barzanı´nin de desteği ile kanat önderleri ve dini alimlerin de yer aldığı yeni bir çözüm komisyonu oluşturulmalıdır. Bu komisyon içinde pratik olarak hareket edebilen bir kaç kişiden oluşan bir üst komisyon kurulmalıdır.

--Bu siyasi ve demokratik taleplerin hayata geçmesi amacı ile geçmişte eksiği ve artıları ile bu çözüme mimarlık yapan sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan´a yöneltilen hakaret dilli değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı makamını siyaset eleştirileri dışında tutularak kendilerine saygı duyulmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı´nın da Türkiye de barış ve kardeşliğin hayata geçmesi amacı ile bir uzlaşma köprüsü yaratarak yeniden sürece öncülük etmesi herkes için tarihi bir görev olacaktır .




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —