Tarih: 29.07.2021 09:12

Mısır tarlasında yetişen yabancı ot neden yok edilemiyor?

Facebook Twitter Linked-in

Tarlalarımız ilaca karşı bağışıklık mı kazandı? Mühendisler Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak çiftçilerin yaşadığı bu büyük problemi mardingzt.com’da Ayten Karaozan’ın sunuculuğunu yaptığı  ‘Sektörel Haber’ programında masaya yatırdı.

İşte Vedat Durak’ın açıklamalarından satır başları:

“Tarla tarımı yapılan alanlarda yabancı ot ciddi bir boyuta uzanıyor. Eskiden çok daha rahat önlenebilecekken her geçen sene aynı ilaç kullanımından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlar kullanılan ilaçtan mıdır? Bizim çiftçimizin yaptığı hatalardan mı kaynaklanıyor? Bu soruları beraber irdeleyelim isterseniz.”

İlaçlama makinesinin önemi

Yabancı ot ile mücedele eden çiftçilerin ciddi yanlışlar yaptığını ifade eden Durak, “Çiftçilerimizin ciddi girdi kalemleri var. Bunların başında tarım alet ve ekipmanı  geliyor. Bunları irdelememiz lazım. Holderin (İlaç makinesi) kontrolünün iyi yapılması lazım. Otun iyi ölmesi için bu gereklidir. Meme başlıklarını değiştirmemiz lazım. Bu bölgede yabancı ot uygulaması yapıldığı zaman iki meme başlığı kullanıyoruz biri yabancı otu öldürmek için yelpaze meme kullanıyoruz. Diğeri böcek ve mantar türü hastalıkları öldürmek için kullanmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz bu konuda ciddi yanlışlar yapıyor. Mardin bu konuda biraz şanslı hem özel sektör hem de kamu kurum ve kuruluşlarında ziraat mühendisi meslektaşlarımız bunlar çiftçi arkadaşlarımıza sorabilir. Bir çiftçi aldığı ilacın kullanımının nasıl olması gerektiğini söylemeli. Ne şekilde yapılması gerektiğini tam olarak öğrenmesi lazım. Holderi kullanmadan önce iyice temizlemeli.” dedi.

Durak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim bölgemizde artık uzun yıllardır mısır ekilmeye başlandı. Mısırın içindeki yabancı ot yani Kürtçe’de söylediğimiz gibi garuş  piyasadaki ilaç firmaları da söylüyor. Tohumla birlikte gelen bu otları öldürüyor. Ama tohumdan sonra rizon dediğimiz bağlantı noktaları çoğaldığı zaman bu ilacın öldürme kapasitesi düşüyor. Firmalar bunu söylüyor ‘biz ancak bu yabancı otu durdurabiliriz.’ Bu ot boylandığı zaman bu ilacın durdurma şansı da azalıyor. Mesela bir buçuk karışın üzerine bu ot çıktığı zaman ilancın bunu öldürme oranı yüzde 20’ye iniyor. Ama 2-3 yapraklıyken bu ilaç vurulduğu zaman randıman alma şansı çok çok daha yüksek. Bunu bir ziraat mühendisine danışarak yapmamız lazım.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —