Kurban ibadeti ve önemi hakkında açıklamada bulunan Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, Kurban Bayramında kesilecek kurban etleriyle fakir ve muhtaç ailelerin sevindirilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla kurban ibadeti ve ehemmiyeti hakkında İLKHA Muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mardin´in Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, Kurban ibadeti ve önemine dikkat çekerek, halkın Kurban kesme hususunda biraz daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Taşçı, Kurban Hazreti İbrahim´in ve oğlu Hazreti İsmail´in olayından sonra Tüm Peygamberlerin uyguladığı bir ibadet olduğunu ifade etti.
Taşçı, "Peygamber efendimiz (Aleyhisselam) her yıl kurban kesmiştir. Dolayısıyla bizde Peygamber efendimizin (Aleyhisselam) sünnetine tabi olarak kurban kesmekte devam etmekteyiz. Hanefi mezhebinde Varlıklı olan her müminin Kurban Bayramında bir kurban kesmesi vaciptir, deniliyor. Kur´an- Kerim´de Peygamber efendimize hitaben ?öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes.´ Ayetine dayanarak, Kurban kesmenin vacip olduğu yer almaktadır. Fakat diğer mezhep imamları İmam Şafi-i, İmam Ahmed bin Hanbel ve İmam Malik bunun müekked bir sünnet olduğunu söylüyorlar." dedi.
"Kurbanın noksansız ve sıhhatli olması lazım"
Kesilecek kurbanlığın özellikleri hususunda da bilgilendirmede bulunan Taşçı, kurban edilecek olan büyükbaş hayvanların 2 yaşını, küçükbaş hayvanların ise bir yaşını doldurması, Şafi mezhebine göre ise keçilerin 2 yılını doldurması gerektiğini söyledi.
Taşçı, "Kurban alınırken özellikle sıhhatli olması ve noksan sıfatlardan uzak olmasına dikkat edelim. Bir ya da iki gözü kör olan, sakat olan, yürümeyecek kadar zayıf olan küpesi olmayan hayvanlar kurban olarak kesilmemeli, bunların tümünden sakınmaları lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı özellikle bu yıl erkek olan kurbanlıkların kesilmesini talep ediyor. Dişileri bu yıl kesmeyelim. Sadece erkek olanları keselim." diye tavsiyede bulundu.
"Kişi kurbanını kendisi kestiği gibi vekâletle de kestirebilir"
Taşçı, vekâletle kurban kesme hakkında ise şöyle konuştu: "Küçükbaş hayvanlar, bir hisse olarak kabul edilir. Ama büyükbaş hayvanlara gelince dana, sığır, deve bunlar 7 kişi ortak olarak satın alıp kurban kesebilirler. Her birisi bir hisseye sahip olurlar. Fıkıh kitaplarımız kurban etinin üçe bölünmesini tavsiye ediyor. Bir kısmını fakirlere dağıtılmasını, bir kısmını komşu akrabalara dostlara, kalan kısmı ise aile efradına bırakılmasını tavsiye ediyor. Vatandaşlarımız vekâletle kurban kesmek için müftülüğümüze ya da internet ortamında müracaat ettiklerinde yatırdıkları kurban bedeniyle adına bir kurban kesilir. Yurt içi veya yurt dışında nerede kesilmesini istiyorsa ona göre ücretini öder."
"Muhtaç olan insanlarımızı bayramda sevindirelim"
Kurban eti ulaştırma noktasında gayret sarf edilmesi gerektiğine dikkat çeken Taşçı, "Allah nasip ederse bayramın birinci gününden itibaren kurbanlarımızı keserek fakir ve muhtaçlara, dul ve yetimlere, dış göç nedeniyle Suriye´den ve diğer ülkelerden gelenlere kurban etini ulaştırma hususunda çaba içerisinde olalım. Kurban kesme hususunda halkımızın biraz daha duyarlılığının artmasını bekliyoruz. Muhtaç olan insanlarımızı Kurban bayramında sevindirelim. İnşallah bu vesileyle hayırlı bir bayramı geçirmiş olacağız.