Tarih: 23.08.2021 10:35

Müslümoğlu: DEDAŞ sürekli aynı şeyin arkasına sığınmamalı

Facebook Twitter Linked-in

Güneydoğu Anadolu mısır üreticileri ve işletmecileri derneği yönetim kurulu başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, 600 çiftçiden 200’nün elektrik parasını ödeyememiş diye geri kalan 400 çiftçinin elektriğinin suyunun DEDAŞ tarafından kesilemeyeceğini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan elektrik enerjisi kesintilerinin son verilmesi için bir çözüm bulmasının ümit ve beklentisi içinde olduklarını söyledi.

 

Yönetim kurulu başkanı yaşanan Elektrik kesintileri ile ilgili yaptığı açıklamada, “ Devletimizin üst düzey yetkilerinden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan elektrik enerjisi kesintilerinin son verilmesi için bir çözüm bulmasını ümit ve beklenti içerisindeyiz. Yarın çok geç olmadan çiftçimizin bitkisi kurmadan zarar görmeden lütfen bizi duymasını rica ve İstirham ediyoruz.

 

Değerli büyük devletimizin sayın bakanları, sayın valileri, sayın kaymakamları, değerli emniyet mensupları, değerli jandarma güçleri hepinizden genel ve yerelde ki tüm yetkililerden rica ediyoruz, büyük ve güçlü ülkemizin güzel insanları kıymetli çiftçi üretici emekçimize sahip çıkalım. Bitkilerin kurumasına izin vermeyelim, bitkiler kurursa çiftçi zarar görse ülkemizin ekonomisi zarar görür ve zarar olursa da kimseye faydası olmaz onun için gelin el ele kol kola verelim çiftçileri gidelim durumun halin soralım yaraların merhem olalım.”

 

Borç gerekçesiyle sadece sulama bölgelerinin değil hanelerinde elektriğinin kesildiğini belirten Müslümoğlu,  “Urfa Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, elektrik borcunu ödemedikleri gerekçesiyle köylülerin elektriklerini kesiyor. Elektrik kesintileri nedeniyle ekinlerini sulayamadıklarını söyleyen köylüler, sık sık yol keserek DEDAŞ’ı protesto ediyor. Bölgede yaşanan elektrik kesintilerini çözmek için çaba gösteriyorsunuz. Bölgede elektrik kesintileri neden bu kadar uzun sürüyor. Hatta bazı mahallelerin elektriği tamamen kesik, Sebebi nedir?

Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçilerimiz var. Fakat borçlardan dolayı enerji hattını kullanan tüm çiftçilerimizin enerjileri kesiliyor. Birkaç kişi yüzünden tüm çiftçileri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. DEDAŞ yüzde 40 kayıp enerjiyi bahane ederek MARDİN ve Şanlıurfa’ya yatırım yapmıyor. MARDİN ve Şanlıurfa’da artık enerji kaybı yüzde 20’lere düşmüş. Zaten bu rakam da hatların eski olmasından dolayı kaybolan bir enerji. DEDAŞ artık bu bahaneleri bırakarak, gerekli yatırımları MARDİN ve Şanlıurfa’ya yapmalı. Şu anda bölgede planlanan elektrik kesintileri var. Bazı bölgelerde 10 saat, bazı bölgelerde 5 saat kesiliyor. Bu kesintiler yapılacaksa bile her bölgede eşit bir şekilde yapılmalı. Bunun da acilen düzeltilmesi gerekiyor. Son olarak şunu ifade etmek gerekirse DEDAŞ, MARDİN ve Şanlıurfa’da acilen Elektrik enerjisini açılmalıdır.

600 çiftçinin 200 ü elektrik parasını ödeyememiş. Sen geri kalan 400 çiftçinin de suyunu kesemezsin. Sorun sadece sulama nedeniyle de çıkmıyor. İnsanların yaşam hakkı var. Solunum cihazına bağlı hastanın hakkı var, vebali var. Eğer siz bir bölgede 10 saat elektriği keserseniz orada hayatı durduruyorsunuz. 21. yüzyılda biz su medeniyettir diyoruz ama insanların su kullanımı engelleniyor. Orada vatandaşlar içme suyunu da kuyulardan enerji ile çekiyor. Bunda en büyük suçlu DEDAŞ. Neden DEDAŞ  Çünkü DEDAŞ, bu işe bir çözüm bulabilir. Parasını ödeyen vatandaşla, ödemeyen vatandaşı bir tutamazsın. Örnek vereyim, ben Mardin Kızıltepe Cumhuriyet mahallesi de ikamet ediyorum.  Cumhuriyet mahallesi olarak ben evimin elektriğini ödeyemiyorsam, DEDAŞ’ın apartmanın tümünün elektriğini kesmeye hakkı var mıdır O zaman Cumhuriyet Mahallesi’nde kesemiyorsan Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Mazıdağı, Artuklu, Harran, Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek, Hilvan, Akçakale, Birecik’in de bir mahallesinin de kesemez. Böyle bir hakkı yok suç bireyseldir.”

 

20 EYLÜL’E KADAR SULANMASI GEREKEN TARIM ALANLARI VAR’

Müslümoğlu açıklamalarına şöyle devam etti, “DEDAŞ bu çiftçilerin, bu alanlarını sulayabilmesi için elektriği kısa bir süreliğine açmalı. Bu tarlalarda motorlarla çekilen kuyu suyu kullanıyor. Eğer kısa sürede sulanmaz ise çiftçilerin ürünleri tarlada kalacak. Çiftçilerin borçları yapılandırılır. Bir kısmını ödeyenlerin suyu açılır. Daha sonra ise uzun vadeli bir çözüm gerekiyor.

 

‘DEDAŞ SÜREKLİ AYNI ŞEYİN ARKASINA SIĞINMAMALI’

MARDİN ve Urfa de kaçak elektrik düzeyinin yüksek olduğundan bahsediyor. Ben buna inanmıyorum. 2013 yılından bu yana özelleştirilmiş bir enerji dağıtım şirketi var. Bu dağıtım şirketi sürekli aynı şeyin arkasına sığınmamalı. 8 yılda bu sorunu çözemediysen o zaman sorunu çiftçide değil kendilerinde sorun bulmalıdır DEDAŞ çiftçilerin elektrik enerjisini keserek kardeşlerimiz ve evlatlarımız olan kolluk kuvvvetleriyle karşı karşıya getiriyorlar. Bu da devletimizi yöneten hükümeti zor durumda bırakmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 hedeflerine zarar vermektedir. Eğer biz bu gün evimizde rahat ve güven içersinde uyuyorsak bilin ki devletimizin gücüne ve kolluk kuvvetlerine borçluyuz. Onun İçin DEDAŞ yetkililerden lütfen rica ediyoruz, sahaya inin işçilerinizle, elamanlarınızla birlik çiftçilerine elektriklerinin sağlanmasın istiyoruz. Yoksa sizi o büyük makamlardan oturarak o koltukları işgal etmenizden biz razı değiliz. Burada çiftçilerin ürünlerinin 20 Eylül kader suya ihtiyacı vardır. 20 Eylül’den sonra borç mu toplarsınız, bakım mı yaparsınız, elektrik enerjisini mi kesersiniz o zaman yapınız. Lütfen eğer çiftçinin elektrik enerjisini keserseniz çiftçinin bitkisi kurursa sizlere hiç bir faydası olmaz ve çiftçinin size ödeyecek parası olmaz onun İçin çok duyarlı olalım değerli arkadaşlar.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —