Tarih: 28.06.2024 13:57

Sıcaklarda kalp yetmezliği olanlara Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kayan’dan kritik uyarı

Facebook Twitter Linked-in

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fethullah Kayan, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  Sıcak havaların  hastalıklara davetiye çıkardığını kaydedin Dr. Kayan, “Bildiğiniz gibi bu yıl yaz mevsimi çok sıcak geçiyor. Bazı yerlerde sıcaklık 45 dereceyi buluyor. Gölgede bile sıcaklık 40 dereceyi buluyor. Sıcaklık hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sıcaklıkla birlikte yüksek tansiyonu, kalp hastalıkları, kalp yetmezliği olanlar, damar tıkanıklığı olanlar durumları kütükleşebilir.  Bu tür sağlık problemleri olanlar sıcak havada dışarı çıkmamalı. Sabah saat 10.00 ve öğleden sonra 16.30’a kadar dışarı çıkmamaları gerekiyor.” dedi.

 

Kalp yetmezliği olanların sıcak hava yüzünden kalpte ritim bozukluğunu yaşanıldığını belirten Kayan, “Kalp yetmezliği olan insanlar sıcak havada dışarı çıktıkları zaman  terleyip su kaybı yaşıyorlar. Elektrolit imbalansı;  yani sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin kandaki dengesi bozuluyor.  Elektrolit imbalansı olduğu zaman kalpte ritim bozukluğu oluyor bu bazen ölümcül oluyor. Bunun için kalp yetmezliği olanlar sıcak havada dışarı çıkmamalı. Kalp yetmezliği olanlar kullandıkları ilaçlardan dolayı küçük abdest için lavaboya çok gidiyorlar. Bunun yanında birde sıcak havada  dışarı çıktıkları zaman çok sıvı kaybediyorlar. Bunun neticesinde tansiyonları da çok düşüyor,  gözde kararma, baş ağrısı ve bayılabilirler de.  Bunun için kalp yetmezliği olanlar güneşin altına çıkmamalı.” ifadelerini kullandı.

Kalp yetmezliği olanların su tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Kayan, “Kalp hastalıkları olanlar, yüksek tansiyonları olanlar bu sıcak yaz aylarında günlük en az 2 buçuk, 3  litre su içmeliler.  Ve kesinlikle sabah saat 10.00 -16.30 saatleri arasında zorunlu olmadıkça güneşin altına çıkmamaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —