Sınır ticaretinin merkezlerinden olan ve bulunduğu bölgenin ekonomisine ciddi katkıları bulunan Nusaybin Sınır Kapısının kapanması, başta Nusaybin olmak üzere bölgenin ekonomisini olumsuz etkiledi.
Sınır ticaretinin merkezlerinden olan ve bulunduğu bölgenin ekonomisine ciddi katkıları bulunan Nusaybin Sınır Kapısının kapanması, başta Nusaybin olmak üzere bölgenin ekonomisini olumsuz etkiledi.
Bugüne kadar farklı ticari sektörlerin, büyük-küçük ölçekteki işletmelerin yaşadıkları sıkıntılar bir şekilde dile getirildi. Ancak bölge ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine önemli etkisi olmasına rağmen "sınır ticareti" pek dile getirilmiyor.
Suriye sınırında bulunan Mardin´in Nusaybin ilçesi, bir zamanlar sınır ticaretinin merkezlerinden olarak biliniyordu. Diyarbakır´dan, Elazığ´dan, Malatya´dan, Kızıltepe´den, Cizre´den ve daha birçok yerden Suriye´ye geçmek isteyenler, Nusaybin´deki Suriye Sınır Kapısı üzerinden karşıya geçiyordu. Günde binlerce kişi ve yüzlerce aracın yaptığı geçişler esnasında, ilçede alışveriş yapılır, bölgede yetişen veya elde edilen ürünler, bu kapıdan Ortadoğu´ya pazarlanırdı.
Nusaybin´de yüzlerce iş yeri kapandı
Bölgedeki binlerce kişiyi doğrudan milyonlarca kişiyi de dolaylı olarak etkileyen sınır ticareti, Suriye´de başlayan iç savaş nedeniyle ağır darbe alırken, çukur siyasetiyle de tamamen bitti.
Çatışmalı süreç, sınır kentlerindeki sosyal hayatı olumsuz etkilediği gibi ekonomiyi de çökertti. Şiddet sarmalında en büyük darbeyi küçük esnafın yediği ve bölgede binlerce esnafın kepenk indirmek durumunda kaldığı da biliniyor.
Sanayici, nakliyeci, ithalat ve ihracatçılar, turizm firmaları ile tarım sektörü de bundan ciddi anlamda etkilendi. Sınıra yakın bölgelerde binlerce işyeri kapandı, iş adamları yatırımlarını batıya kaydırmak zorunda kaldı.
Sınır illerinde yaşayanlar, Suriye savaşı ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle ticaretin bittiğini ve binlerce insanın büyük mağduriyet yaşadığını dile getiriyor.
İLKHA´ya konuşan Nusaybinliler, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nusaybin ile Qamişlo´yu birbirine bağlayan sınır kapısının 2011´de kapanmasıyla ilçede yaklaşık 500 esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyledi.