SELMAN GÜNEŞ
Mardin´in Ömerli ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen nergis çiçeği açtı. Bölge halkı tarafından son baharın müjdeleyicisi ve mevsimin yağmurlu geçeceği olarak inanılan nergis çiçeği köylüleri sevindirdi.
Nergis çiçeği, güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla şifa kaynağı olarak da kullanılıyor. Sonbaharın müjdeleyicisi olarak bilinen nergis çiçeğinin açması Ömerli ilçesinde vatandaşalar tarafından mevsimin bol yağışlı geçeceğine inanılıyor. Ömerli´nin Kocasırt Köyünde "Şêxkır" (Şeyhkir) açan nergis çiçeği vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Köyde ikamet eden Mehmet Emin Karakulak, ?Nergis çiçeği bize son baharın yağmurlu geçeceği müjdesini veriyor. Bu sene de nergis çiçeği köyümüzde açtı çok sevinçliyiz? dedi.
Nergis çiçeği
Nergis, ilkbaharın çok güzel kokulu çiçekleriyle baharın müjdecisi olarak biliniyor. 20-60 cm boylarındaki çiçeğin açık sarı rengi ve yetiştiği yayla ortamı da insana ayrı bir göz zevki veriyor. Nergisler, en çok sert ve soğuk rüzgarların estiği dağların ve yaylaların sırt bölgelerinde tek tek veya bir kaçı bir arada bulunuyor. Her bir çiçeğin ortasında beyaz veya sarı renkli bir tacı oluyor. Nergis türleri daha çok süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Nergisin fulya, beyaz nergis, yabani zerren gibi çeşitleri bulunuyor. Nergisin, çok eski yıllarda halk hekimleri tarafından parmak arası yaraların iyileştirilmesi, nefes darlığı ve mantar hastalığında kullanıldığı biliniyor.