Ak parti Kızıltepe Belediye Başkan Adayı Şükrü Cevheroğlu, Çiftçi ve üreticinin yaşadığı sorunları gündeme getirerek çözüm talebinde bulundu. Cevheroğlu, Sulamadaki Enerjini Bedelinin sağlıklı ve ödenebilir imkanlara kavuşturulmasını ve GAP Projesinin
HABER MERKEZİ
AK Parti Kızıltepe Belediye Başkan Adayı Şükrü Cevheroğlu, Çiftçi ve üreticinin yaşadığı sorunları gündeme getirerek çözüm talebinde bulundu. Cevheroğlu, Sulamadaki Enerjini Bedelinin sağlıklı ve ödenebilir imkanlara kavuşturulmasını ve GAP Projesinin en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini söyledi.
Çeşitli temas ve proğramlara katılmak üzere Mardin´e gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu Kızıltepe´de düzenlenen proğrama katıldı. Proğramda bir konuşma yapan Ak parti Kızıltepe Belediye Başkan Adayı Şükrü Cevheroğlu ilçenin tarımsal sorunlarını Bakan Yardımcısına aktardı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı, AK Parti Mardin Milletvekilleri, İl Başkanı, ilçe başkanı, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, partililer, Kanaat önderleri, muhtarlar, STK ve meslek odaları başkanları ve çok sayıda vatandaş ile davetliler katıldığı toplantıda konuşmacıların arasında yer alan Cevheroğlu konuşmasında şunları gündeme getirdi.
?İlçemizde son 20 yıldır sulu tarıma geçilmiş olup ilçe ve ülke ekonomisi ile sosyal yaşantısında olumlu yönde katkı sağlamıştır. Sulu tarıma geçişle beraber daha önce nadasa bırakılan arazilerden yılda 2 ürün çeşitliliğine gidilmiş olup daha önceleri buğday, arpa ve mercimekle sınırlı olan ürün desenine pamuk, mısır, soya ve seracılık gibi ürünler üretilmeye başlanmış ve Böylelikle destekleme kapsamında bulunan birçok ürün bölgemizde yetişmekte olup ülke ekonomisine katkıda bulunulmuştur. Yeni iş alanları açılmıştır.
İlçemizde 1 Milyon 100 bin dekar üzerinde Buğday üretimi yapılmaktadır. Bu üretimle beraber yatırımlar sonucunda ilçemiz Doğu ve Güneydoğunun yeni cazibe merkezi olmuş Kızıltepe´ye Ortadoğu´nun en Büyük Pazarı olan Kızıltepe Ticaret ve Hububat Merkezi Pazarı kurulmuştur. Bu da ihracat rakamlarındaki artışla açıkça görülmektedir. Dünyada mısır hububat içerisinde ekim alanı olarak ikinci, üretimde ise ilk sırada yer alıyor. Son yıllarda Kızıltepe´de mısır üretiminin desteklenmesiyle mısır ekim alanı ve üretiminde kayda değer artışlar olmuştur.
İlçemizde Tarım üretim verilerine göre;
100.000 dekar PAMUK
460.000 dekar DANE MISIR (2. Ürün)
1.100.000 dekar BUĞDAY
30.000 dekar KIRMIZI MERCİMEK Üretimleri yapılmış bulunmaktadır.?
?Sulamadaki Enerjini Bedelinin sağlıklı ve ödenebilir imkanlara kavuşturulmalı, GAP Projesi Bitirilmeli?
Cevheroğlu, konuşmasında çiftçinin kullandığı enerjini makul bir rakamda sabitlenmesi gerektiğini de belirterek bölgedeki Tarımsal Sorunlar ve taleplerini ise şu şekilde gündeme getirerek şöyle devam etti.
?Sulamadaki Enerjini Bedelinin sağlıklı ve ödenebilir imkanlara kavuşturulması
Çiftçilerimizin kendi imkanları ile açmış oldukları sulama amaçlı Artezyen kuyulardan sulanmaktadır. Her bir kuyu açmakta çok maliyetli olmakla birlikte yüksek girdi maliyetlerine paralel olarak yüksek enerji bedelini ödemek zorunda kalmaktadır. Son zamanlardaki Çiftçilerimiz artan maliyetlerden büyük bir yara almış bulunmaktadır. Bundan dolayı elektrik borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmişlerdir.
Bu sorunun sağlıklı ödenebilir imkanlara kavuşturulabilmesi için faturalar Trafo gücüne ve sayaca bakılmaksızın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından komisyon oluşturulup çiftçi kayıt sistemine bağlı üreticinin beyan ettiği ürün desenine paralel olarak makul bir fiyatlandırılmaya gidilmesi ile önüne geçilecektir.
Bölgemizdeki Tarımın Gelişmesi Ürünlerin Çeşitlenmesi Yaşanan Enerji ve Yer Altı Su Kaynaklarının Kullanımının Düzenlemesi Asgariye İndirilmesi, Bütün Bu Sorunları Ortadan Kaldıracak Tek Çözüm İse GAP Projesinin bitirilmesidir.
GAP?ın Bir Bölümü Olan Mardin Ovası Ayağının Bir An Önce Faaliyete Geçirilmesi. Mevcut Olan Ana Kanalın Mardin Ovasına Getirilmesi ve Tali Kanallar İçinde Bir Fon Kurularak En Kısa Sürede Tamamlanması Her Şeyden Önce Ek Ödenek Ayrılması Bütün Sorunları Ortadan Kaldırır.
Un ve Yem İhracatına sınırlama getirilmesi, Bölgemizdeki Üretici, Sanayici ve Zahirecileri zor duruma sokmaktadır.
Üreticiler ellerindeki ürünleri satamazken, Zahireciler ise Buğday ve Mısır başta olmak üzere Tüm Hububat ürünleri ellerinde kalmaktadır.
Mardin OSB´sindeki Fabrikaların tümü durma noktasına gelmiş vaziyette. Bu Fabrikaların %95´i İhracata dayalı üretim yapmaktadır, "Ticaret Bakanlığı´nın son aldığı kararla ihracat yasağında ilimizi çok olumsuz etkilemiştir. Hem sanayicilerimizi çok büyük bir şekilde etkilemiş, hem çiftçilerimizi etkilemiştir.
Mazot, İlaç, Tohum Ve Gübre Fiyatları Geçen Yıllara oranla %100 e yakın Artış Göstermiştir. Çiftçilerimizin Üretimdeki Girdi Maliyetinin Temeli Olan Gübre ,İlaç, Tohum ve Mazot Fiyatlarındaki Artış Nedeniyle Üretimde Kısıtlama Ve Üretimden Vazgeçme Yoluna Gidilmiştir. Piyasa Fiyatlarında Her Kadar Bakanlığın Belirlediği Fiyatlar Görünse de Gerçek Piyasada Daha Fazla Fiyata Alım Yapılmaktadır. Son Dönemde Ülkemizde Özellikle Pamuk Ve Mısır Fiyatlarında Dünya Piyasasının Çok Altında Satış yapılmaktadır.
Hasat döneminde İthalatın yapılmaması üreticiler ellerindeki ürünü sattıktan sonra ithalat yapılması önem arz etmektedir.?