Tarih: 17.11.2022 10:51

Tarihi Kızıltepe Dunaysır Köprüsü etrafı çöp yığını

Facebook Twitter Linked-in


Kızıltepe ilçesinde Zergan Deresi üzerinde bulunan tarihi Kızıltepe Dunaysır Köprüsü etrafında ve dere yatağında bulunan çöp yığınları şehirde yaşayanları rahatsız etmiyor gibi görünüyor.

Yapım tekniği açısından Artuklu dönemine ait olduğu düşünülen ve Zergan Deresi üzerinde kurulan tarihi Kızıltepe Dunaysır Köprüsü yada halk tabiriyle Taş Köprü etrafı ve Zergan Deresinin yatağında biriken çöp yığınları bugün bir yurttaş tarafından çekilen cep telefonu görüntüleriyle tekrar gözler önüne serildi. Çöp toplama konusunda Kızıltepe İlçe Belediyesi’nin yetersiz kaldığı aşikar, bunu kimse inkar edemez.


Ama biz Kızıltepeliler de maalesef temizlik konusunda hiç iyi değiliz. Çevremizi temiz tutmakta sınıfta kaldığımızı çok açık bir şekilde söyleyebilirim. O çöpler oraya nasıl birikiyor sorununa çözüm bulup ardından belediyeyi eleştirebiliriz. Bir yurttaşın cep telefonundan çekilen görüntülerde dere yatağı çöp yığınına dönmüş Bu hem çevreye çok büyük saygısızlık hem de tarihi Kızıltepe Dunaysır Köprüsü’ne büyük saygısızlık.


Yeni Mahalle ve Koçhisar Mahallesi arasında Zergan Deresi üstünde bulunan 5 gözlü kesme kireç taşı ve molozlardan yapılmış olan tarihi Taş Köprü, 2014 yılında tadilata alınmıştı. Kuzey-güney istikametinde uzanmakta olan köprü, beş gözlü sivri kemerli, yolu eğimli olan köprüler grubuna girmektedir. Yapının döşeme uzunluğu 51 metre, genişliği 5.4 metre ve yüksekliği yaklaşık olarak 5 metredir. Beş gözlü köprünün ortasındaki gözü daha yüksek ve büyük yapılmış, yanlardaki ikişer göz ise daha küçük tutulmuştur. Ayaklarda taşıyıcı olarak sivri kemer kullanılmıştır Köprü ayaklarının memba yönünde, üst kısımları yarım piramidal külahla sonlanan, üçgen tabanlı dört adet sel yaran mevcuttur. Yapının üzerinde herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. Eser, sarı renkli düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiş olup, köprü yolu ile sel yaranların yarım piramidal külahları günümüzde betonla kaplanmıştır. Kaynak: Mardin Artuklu Üniversitesi, Mukaddime Dergisi, Sayı: 2, Sayfa: 101, Yıl: 2010. Tarihi hakkında çok bilgi günümüze ulaşmadığı için yapılış tarihi de bilinememektedir. Ancak, yapım tekniği bakımından Artuklu döneminde yapıldığı düşünülüyor.


İlçemizin nadir tarihi eserlerden biri olan bu köprü etrafı bir an önce inşallah temizlenir ve daha güzel bir görünüme kavuşur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —