Mardin Ovasında 2025 yılı buğday hasadına sayılı günler kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz alım fiyatını açıklamadı. Artan maliyetler karşısında zorlanan üretici, bu sessizliğe tepkili.
Doğa sarıya büründü, hasat zamanı yaklaştı. Ama tarlada belirsizlik var. Burası bereketli Mardin Ovası. Toprak Mahsulleri Ofisi hâlâ buğday alım fiyatını açıklamadı, borç yükü altında ezilen çiftçi ise endişeyle bekliyor. Artan maliyetler karşısında zorlanan üretici, bu sessizliğe tepkili. Mardinli çiftçiler, kilo başına en az 16 lira bekliyor. Aksi takdirde masraflar karşılanamıyor, emek boşa gidiyor. Mazot, gübre, ilaç ve işçilik derken, tarladaki yük ağırlaştı.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Çiftçi bas bas bağırıyor ama sesimizi duyan yok. Mevcut hükümetin döneminde çiftçi her yıl batıyor. Çiftçi tarlasını satmak zorunda kalıyor. Çiftçi artık her yıl üretimden uzaklaşıyor… Çiftçinin şuan kafası bulanık. Çiftçi önünü görmüyor. Çiftçi malını kaça satacak belli değil. Herkesin malı bellidir. Herkes karını atıyor ama çiftçi yarın TMO kaça fiyat açıklayacak, kaça alacak, hangi kalitedeki buğdayı alacak, kaça gidecek, kaç günde ödeme yapacak belirsizdir… Bugün konuştuğumuz 16 liranın altında çiftçiyi kurtarmıyor. 16 liranın altında vereceği her fiyat çiftçiyi kurtarmıyor. Çiftçi zarar ediyor. Çiftçi bu şekilde kar etmeyecek. Çiftçiye yazık etmesinler. Madem en büyük silah gıdadır, madem en büyük silah üretimdir o zaman Mardin Ovasında canla başla çalışan, bin bir türlü meşakkatle çalışan çiftçinin yanında olsunlar. Çiftçi kazansın… Bizde tarlamıza gittiğimiz zaman sevinelim” dedi.
Bir tepkide Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri Derneği Başkanı Hanefi Müslümoğlu’ndan geldi. Müslümoğlu, “Toplamda bir dekar buğdayın maliyeti 12 bin 675 ile 13 bin TL bir maliyet ortaya çıkıyor. Çiftçinin burada üreticilik yapabilmesi için, kazanç elde edebilmesi için 16 bin lira yumuşak buğday, sert buğdayda da devlet 17 bin lira fiyat verirse çiftçinin cebinde 3 bin lira dekar başına bir karı olacak.”
Geçtiğimiz yıl, TMO ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 9.250 TL, arpa alım fiyatını ise 7.250 TL olarak belirlemişti. Çiftçi, TMO’nun bir an önce sesini duymasını istiyor” diye konuştu.