HABER SELMAN GÜNEŞ
İnce teller tek tek bükülerek şekillenerek kadınların elinde birer esere dönüşüyor. Süryanilerin 3 bin yıllık telkâri sanatı Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi´nde (ADEM) açılan telkâri kursunda kadın kursiyerlerin ellerinde yeniden yaşatılıyor. Telkari sanatına merak saran Kızıltepeli 18 kadın kursiyer, aile bütçelerine de katkı sağlayacak. Kadınlar sertifikalarını aldıktan sonra kendi evlerinde atölyelerini açmayı hedefliyor.
Kadınları konsantrasyonu daha çok
Telkari Hocası Sedat Acay, kadınların telkâri de daha detaycı olduğunu söyledi. Acay, ?Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) telkâri kursuna 2 hafta önce başladık. Şuan 18 tane sürekli devam eden kadın kursiyerimiz var. Burada üretime dayalı ürünler yapıyoruz. Zaten telkâri yöremizin en zengin sanatıdır. Kadınlar son zamanlarda daha çok ilgi duymaya başladı. Kadının kendine olan özgüveni arttıkça yani kaybolmaya yüz tutmuş sanatlara özellikle yönelmeleri bizleri sevindirdi. Geçen hafta Perşembe gelen bir kursiyerimiz pazartesi itibariyle bir toka bitirdi. Hayatında telkâri görmemiş bir kadın bunu bitirebiliyorsa bu bizim için hem sevindirici hem de büyük bir başarıdır. Erkeklere oranla kadınların el titremesi daha az olması ve konsantrasyonun daha çok olması kadınlar daha detaycı oluyor.? dedi.
İş yeri açmayı düşünüyorlar
Kadın kursiyerler kısa sürede telkâri sanatını öğrenmenin gururunu yaşarken en büyük hedefleri kendi evlerinde atölye açmak. Bu kursiyerlerden bir tanesi de Cemile Hatice Kalkan. Telkari sanatı ile uğraşırken kendini daha iyi hissettiğini anlatan Kalkan, ?İyi işler başardığımı düşünüyorum. Eve gidince herkes benimle gurur duyuyor. Annem ve Babam bu işleri yaptığıma çok seviniyor. Baktım iyi gidiyor sertifika alıp iş yeri açmayı düşünüyorum.? diye konuştu.
Kısa sürede güzel ürünler ortaya çıkaran Helin Yücedağ, telkâri sanatına devam edeceğini ve kendi evinde bir atölye açacağını anlattı.