Dünya nüfusu hızla artarken insanları besleyecek toprak alanları da hızla azalıyor. Uzmanlar üretimin artırılmasının yanında toprağı koruyacak farklı metotların da kullanılması gerektiğini vurguluyor.
Dünya nüfusu hızla artarken insanları besleyecek toprak alanları da hızla azalıyor. Uzmanlar üretimin artırılmasının yanında toprağı koruyacak farklı metotların da kullanılması gerektiğini vurguluyor. Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç da alternatif tarım ürünlerini öneriyor.
Artuklu’ya bağlı Dara’da patates ekimi yapan bir çiftçinin tarlasında ilaçlama ve inceleme yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç, “Bölgemiz için her zaman alternatif ürünler elimizi daha güçlü tutacaktır. Çünkü bölgemizde sık sık üst üste ekilen ürünlerde hastalıklarla baş edemiyoruz. Bunun çözümü alternatif ürün ekmektir. Alternatif ürün sayesinde toprak hem hastalıktan kurtuluyor hem verim rekoltemiz yükseliyor. Toprak ıslah oluyor.” dedi.
Alternatif ürün ekmenin çiftçiye ekonomik avantaj da sağladığını ifade eden Kılınç, “Her sene aynı ürünü ektiğimizde fiyat konusunu da tutturamıyoruz. Fiyat polikamız olmuyor. Alternatif ürün olduğunda o ürün mutlaka para eder.” şeklinde konuştu.
Farklı ve çeşitli ürünlerin dönüşümlü ekilmesi (rotasyon), yer altında ve üstünde zengin çeşitliliğin var olmasını sağlayan, toprak yüzeyini erozyondan koruyan ve kök gelişimini arttıran yıllık ekinlerdir. Bütün bunlar sonunda daha fazla toprak organizmasının beslenmesini sağlar ve toprağın fiziksel yapısını iyileştirir. Sağlıklı bir toprak kendi ağırlığının dört katına kadar su emebilir. Bu da toprağın aşırı yağış ve kuraklık zamanlarını telafi etmesini sağlar. Yani hastalıklardan arındırılıyor.