Trafo operasyonunda 97 trafoya el konuldu

Haber Merkezi

Gündem 25.07.2024 10:15:00 0
Trafo operasyonunda 97 trafoya el konuldu

Dicle Elektrik, Mardin’de kaçak elektrik kullanımına jandarma destekli müdahalede tespit edilen 97 adet hacizli ve abonesiz trafonun toplandığını açıkladı.  Dicle Elektrik, Mardin’deki çalışmalar neticesinde yıllık, yaklaşık 90 milyon TL tutarında kaçak tüketimin önüne geçileceği bildiriyor. Güvenlik güçleri eşliğinde yapılan trafo toplama operasyonuna sektör temsilcileri tepki gösterdi.  Güneydoğu Anadolu mısır üreticileri ve işletmecileri derneği yönetim kurulu başkanı, Mehmet Hanifi müslümoğlu, Mardin in Derik İlçesine bağlı Kutluca Mahallesi ve diğer kırsal mahallelerde, içme suyu şebekesinin bağlı olduğu trafolar ve tarımsal sulama trafoları, borç gerekçesiyle toplanmasına tepki gösterdi. Müslümoğlu; “DEDAŞ, jandarma gücüyle trafoları kaldırıp götürüyor. Dedaş’ı hukuk’a uymaya davet ediyorum” diyerek tepki gösterdi.



Dicle Elektrik Mardin il Müdürlüğü tarafından Derik ilçesi Atlı köyü ve civarında tespit edilen 97 adet hacizli ve abonesiz trafo, 22 Temmuz’da güvenlik güçleri eşliğinde toplanmaya başlandı. Enerji şebekesi ve ülke ekonomisine ciddi zarar veren trafolardaki bir günlük kayıt dışı kullanım, 23 bin abonenin bir aylık enerji kullanımına tekabül ediyor. Operasyonların Dicle Elektrik’in hizmet bölgesinde yer alan tüm il ve ilçelerde devam edeceği belirtilirken, Mardin’deki çalışmalar neticesinde yıllık, yaklaşık 90 milyon TL tutarında kaçak tüketimin önüne geçileceği bildiriliyor.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dicle Elektrik, Mardin’de başlattığı jandarma destekli çalışmayla hiçbir kaydı olmadan kaçak olarak kurulan trafoları toplarken borcunu ödemeyen abonelerin de aldıkları hizmeti sonlandırıyor. Ayrıca borcunu ödemeyen ve kaçak kullanımda ısrar eden abonelerin trafoları da icra müdürlüğü kararıyla muhafaza altına alınıyor.

Ekipler abonelerin hakkını korumak için sahada

Bölge genelinde 2 milyonu aşkın abonesinin hakkını korumak için kaçak tüketimle mücadele eden Dicle Elektrik saha ekipleri, diğer abonelerin hakkını korumak adına Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Atlı ve civarındaki mahallelerde borcu bulunan tarımsal sulama abonelerinin elektriğini kesti. Ekipler, gerçekleştirdikleri çalışma sonucunda tespit ettikleri kaçak trafoların tamamına el koydu. Engellemeler sebebiyle bölgeye daha önce müdahale edemeyen ekipler, jandarmanın aldığı güvenlik tedbirleriyle çalışmalarını sürdürüyor.

 

Yıllık 90 milyon TL tutarında kaçak tüketim engellendi

Dicle Elektrik, Mardin’in Derik ilçesinde kaçak elektrik kullanımına son vermek için önemli bir adım attı. Yaşanan engelleme sürecinden sonra jandarma nezaretinde harekete geçen saha ekipleri, söz konusu mahallelere giriş yaptı. 118 personel, 2 vinç, 3 kamyon, 1 kepçe, 10 platform ve 30 binek araç ile yapılan kontroller sonucunda, borcu bulunan ve tüm uyarılara rağmen herhangi bir ödeme girişiminde bulunmayan tarımsal sulama abonelerinin elektrikleri kesildi. Yetkililer, Mardin’de sadece bir gün içerisinde gerçekleştirilen operasyon neticesinde yıllık, yaklaşık 90 milyon TL tutarında kaçak tüketimin önüne geçileceğini bildirdi.

“Adli ve idari makamlar ile güvenlik birimlerine teşekkür ederiz”

Dicle Elektrik yetkilileri, abonesiz trafo ve kaçak elektrik kullanımına yönelik başlatılan çalışmanın diğer il ve ilçelerde de yapılacağını bildirdi. Şirket yetkilileri, borçlu abonelerin şirkete başvuruda bulunarak borçlarını ödemelerine ilişkin çağrısını yineledi. Operasyonların sonucunda bölgedeki kaçak tüketimin önemli ölçüde azaldığını belirten yetkilileri kaçak kullanımdan olumsuz etkilenen vatandaşların söz konusu çalışmalardan memnuniyet duyduğunu da bildirdi. Yapılan açıklamada, “Operasyonlar sırasında bazı çalışma arkadaşlarımız maalesef saldırılara da maruz kalıyor.” ifadelerini kullanan yetkililer ayrıca, “Kayıp-kaçakla mücadele çalışmalarında destek sağlayan adli ve idari makamlar ile güvenlik birimlerine teşekkür ederiz.” dedi.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TEPKİLİ

Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu mısır üre­ti­ci­le­ri ve iş­let­me­ci­le­ri der­ne­ği yö­ne­tim ku­ru­lu baş­ka­nı, Meh­met Ha­ni­fi Müs­lü­moğ­lu, Mar­din’in Derik İlçe­si­ne bağlı Kut­lu­ca Ma­hal­le­si ve diğer kır­sal ma­hal­le­ler­de, içme suyu şe­be­ke­si­nin bağlı ol­du­ğu tra­fo­lar ve ta­rım­sal su­la­ma tra­fo­la­rı, borç ge­rek­çe­siy­le top­lan­ma­sı­na tepki gös­ter­di. Müs­lü­moğ­lu;” DEDAŞ, jan­dar­ma gü­cüy­le tra­fo­la­rı kal­dı­rıp gö­tü­rü­yor. Dedaş’ı hukuk’a uy­ma­ya davet edi­yo­rum” di­ye­rek tepki gös­ter­di.

“As­ker­le­ri­miz, DEDAŞ’ın özel gü­ven­lik­çi­le­ri de­ğil­dir”
Can ve mal gü­ven­li­ği­mi­zin ko­ru­ma­sı ge­re­ken as­ker­le­ri­miz, DEDAŞ’ın özel gü­ven­lik­çi­le­ri ol­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Müs­lü­moğ­lu, ” tek bir jan­dar­ma­nın ve kır­sal­da ya­şa­yan bir üre­ti­ci­nin burnu ka­nar­sa tek so­rum­lu­su bölge mil­let­ve­ki­li­ler ve yerel ida­re­ci­ler­dir.

her­kes böyle bil­me­li­dir ki yıl­lar­dır DEDAŞ’ın bit­mek bil­me­yen so­ru­nu jan­dar­ma­yı kendi em­me­lle­rine alet ede­rek va­tan­da­şı ile jan­dar­ma­yı karşı kar­şı­ya ge­ti­ri­yor­lar.

 

So­ru­yo­rum yerel ide­ci­le­re jan­dar­ma­la­rın başka gö­rev­leri yok ma­dem­ki şir­ket özel­dir. Özel bir şir­ket için va­tan­daş­la dev­let gü­ven­li­ğin­de so­rum­lu yet­ki­li­ler ile karşı kar­şı­ya ge­tir­mek kabul edi­le­bi­lir bir durum de­ğil­dir.

Eli­ni­zi vic­dan­la­rı­nı­za koyun! Yerel ida­re­ci­ler­e de so­ru­yo­rum han­gi­ni­zin eşi kızı aç susuz kal­ma­mak için di­re­ğe çıksa nasıl de­ğer­len­dir­di­niz? Hiç vic­da­nınız sız­la­mı­yor mu? bu tablo kar­şı­sın­da ne dü­şü­nü­yor­su­nuz? Bun­la­rın ye­rin­de aile­niz olsa tep­ki­niz ne olur­du?
Dev­let GAP il­le­ri olan Şan­lı­ur­fa, Mar­din, Di­yar­ba­kır, Şır­nak, Siirt ve Bat­man’da DEDAŞ şir­ke­tin­den kay­nak­lı elekt­rik so­ru­nu­nu tek­rar­dan gözde ge­çi­rip bir çözüm üre­til­me­li­dir.” diye konuştu.