Son dönemlerde farklı nedenlerle kiralık ev arayanlar, fahiş kira fiyatları yüzünden barınma stresi yaşıyor. Özellikle “Doğunun Parisi” Kızıltepe’de TOKİ Yenikent Mahallesinde ev bulmak oldukça zor. Kızıltepe’de kiralık evlerin fiyat artışı yüzde 50’yi geçti. Satılık konut fiyatları da geçen yıla göre yüzde 40 civarlarında.
Kızıltepe TOKİ’de 3+1 175 metrekarelik kiralık bir evin fiyatı 2 bin ile 3 bin TL arasında değişiyor. Ve 2 binin altında ev bulmak oldukça zor. Şimdi, yazın sürekli elektrik kesintilerinin yaşandığı, ortalama 40 derecelik sıcaklığın olduğu, ağaç sayısının çok az olduğu, çorak dağ, bozuk yolların olduğu ve tarla manzarası olan bir bölgede bu fiyatlara ev olur mu diyebilirsiniz. Kızıltepe’de oluyormuş. Peki bu kira fiyatları neden yükseliyor? Bunu sadece Kızıltepe özelinde ele almak doğru olur mu?
Emlak sektöründe çalışanlar bunun birden fazla nedeni olduğunu söylüyor. Enflasyon, bankaların eskisi gibi kredi veremediği, inşaat malzemelerinin fahiş durumda yükselmesi gibi nedenler sıralanıyor. Bazı sektör temsilcileri de bunu arz ve talebe bağlıyor.
“İki aydır siftah yapamadık”
Sadunoğulları Mobilya ve Mardin Emlak Ofisi işletmecisi Davut Kurul, 3 kuşaktır, mobilya sektörü içerisinde olduklarını ifade ediyor. Kurul 2018’den bu yana ekonomik olarak çok ciddi sıkıntıların yaşandığını söylüyor. Kurul, “Biz bazen siftah yapamıyoruz 2 aydır bir konut satışı gerceklestiremdik. Maliyetler çok yüksek insanlar parayı muhafaza etmek istiyor. Enflasyon da var tabi. Mesela lokasyon olarak baktığımızda 300- 350 bin TL vermeyeceğim bir daireye ev sahibi 400 bin TL istiyor. Ayni günün içerisinde bu fiyat 450 bin TL oluyor. Bu vatandaşın parasını koruma kaygısından kaynaklanıyor. 24 saat içerisinde 400 bin TL’lik ev 450 bin TL oluyor. Yani 24 saatte yüzde 15’lik artış insanlarda alım isteğini durduruyor.” dedi.
Konuk yükselişlerinin birden çok parametresinin olduğunu belirten Kurul, “Kur yükselişi, araya pandemi girdi. Yıllık 800 bin yeni konut ihtiyacımız varken yılda 150 bin üretiliyor. İnşaat girdi malzemelerinin yükselmesi sebebiyle birçok proje bitirilemedi yada gecikti. Bankalar uyguna konut kredileri verdi ve krediler uygun olunca vatandaş konuta yöneldi. Bir malın arz ve talebi onun fiyat yüksekliğini ve düşüşünü belirliyor. Konuta talep çok var.” açıklamasını yaptı.
Bu kadar olumsuz bir tablonun yanında güzel gelişmelerinde olduğunu aktaran Kurul, ” Son 4 yılda 170 yeni konut ruhsatı alınması sevindirici bir durum. Bu böyle giderse inşaat girdi maliyetleri her ne kadar yüksek olsa da bu alımlar devam ederse birkaç yıl sonra konut fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.