Kızıltepe ilçesine bağlı Yeşil Ğurs vadisinde yetiştirilen incir ağaçları meyve vermeye başladı.
Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı yeşil Ğurs vadisinde yetiştirilen incir ağaçları sıcakların başlamasıyla meyve vermeye başladı.
Etrafı dağlarla kaplı 12 mahalleden oluşan yeşil Ğurs vadisi Kızıltepe ilçe merkezinde 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sadece vadide tütün yetiştiriciliği yapan vadi halkı Zamanla nüfusun artmasıyla Maddi imkânsızlıklardan dolayı yeni evlenen gençler geçimini sağlamak için başka il veya ilçelere göçmüş.
Kızıltepe ilçesine yerleşen bazı aileler ise hafta sonu Ğurs vadisine giderek hem oradaki akrabalarını ziyaret ediyor. Hem de piknik yapıp hafta sonu tatilini orada geçiriyor.
Ağustos ayının sıcaklarıyla beraber meyve veren incirleri toplayan ziyaretçiler hem kendileri yiyor hem de Kızıltepe’de ikamet eden dost ve komşularına getiriyor.
Kızıltepe’nin sıcaklığından bunaldıkları için hafta sonunu Ğurs’ta geçirip serinlediklerini söyleyen, Abdurrahman Özcan, “Kızıltepe sıcaklığına dayanılmıyor, bazıları serinlemek için Nusaybin’de bulunan Beyaz Su’ya gidiyor. Biz de Pazar günleri fırsat buldukça köyümüze geliyoruz. Bulunduğumuz bahçe amcamın bahçesidir. Bizim bahçemiz de var ama onun bahçesi daha güzel. Gelip amcamızı ziyaret ettik. Bu arada serinliyoruz suya giriyoruz. Şuan ise incir zamanı olduğu için incirleri kendi elimizle ağaçtan topluyoruz. Hem kendimiz yiyiyoruz hem de evdekilere götürüyoruz.” dedi.
Şeyhmus Özcan ise, “Kızıltepe’de esnaflık yapıyorum. Haftanın 5-6 günü çalışıyoruz. Havalar çok sıcak. Bazen sıcaklıklar 50-60 dereceyi buluyor. Haftada bir Pazar günümüz var. Buraya gelerek dedemin yanında geçiriyoruz. Tabi sıcaklıklar olmasa incir meyvesi yetişmez. İncir sıcaklıkla olgunlaşıyor. Halk arasında bu sıcaklıklara incir ve üzüm sıcaklığı deniliyor. Malum şuan incir ağaçları meyvelerini vermiş durumda. Biz de hafta sonu fırsat buldukça buraya geliyoruz. Bu bahçemiz atalarımızdan kalma. Allah razı olsun dedemizden, 80 yaşına gelmiş hala bizi için uğraşıyor. Ğurs vadisinde 12 köy bulunuyor. En büyük köy bizim bulunduğumuz Yüceli Köyü. Halk arasında da orta Ğurs olarak biliniyor. Tabi Mardin’in Büyükşehir olma hasebiyle köyler mahalleye dönüştü. Ama biz de ağız alışkanlığı olmuş yine köy diyoruz. Dayım, amcaoğlum ve kardeşlerimle beraber geldik. Dedemizi ziyaret ettik. Hem de incir topladık. Tabi bu Ğurs vadisinde bazıları incirleri ilçe merkezine götürüp satıyor. Ama biz satışını yapmıyoruz. Komşularımıza dost arkadaşlara veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Pazar günleri fırsat buldukça Yeşil Ğurs vadisine geldiklerini söyleyen Hüseyin Özcan, “Burada bulunan dedemi ziyaret ediyorum. Bir iş olduğunda onlara yardım ediyoruz. Dedemizden Allah razı olsun bu ağaçlara emek vermiş, yetiştirmiş. Biz de çıkan meyveleri yiyiyoruz. Şimdi ise incir sezonudur. Biz de incirleri toplayıp, hem evdeki ailemize hem de komşulara götürüyoruz.” dedi.